Nu imi pot fixa un program de sport si mese regulate. Ce e de facut?

 

In lumea dinamica din ziua de astazi, respectarea unei diete sanatoase si a unui program de sport este uneori mai usor de spus decat de facut. Cei mai multi dintre noi cunosc sentimentul. Mentinerea consistentei intr-o dieta sanatoasa poate fi mai dificila decat isi poate imagina oricine.

Pentru o persoana obisnuita intr-un stil de viata sedentar simpla decizie de a urma o dieta mai sanatoasa i se poate parea o adevarata provocare. Optiunile numeroase ii pot deruta pe multi dintre noi, rezultand in nerespectarea programului de sport sau al meselor regulate.

Vestea buna este ca, oricat de greu s-ar simti in unele zile, poti urma o dieta sanatoasa, cu mese regulate si un plan de antrenament bine organizat, fara sa renunti deodata la vechea ta rutina. In continuare iti prezentam cateva trucuri pentru a persevera si a ramane motivat in transformarea ta, reusind sa-ti fixezi un program de sport si sa respecti un plan alimentar echilibrat.

De ce pare dificil sa fii consecvent?

Ai ajuns vreodata intr-un punct in transformarea ta cand lucrurile merg bine, ai slabit o cantitate semnificativa si esti destul de aproape de atingerea greutatii tale ideale, insa apoi se intampla „ceva” care te face sa te intorci la vechile obiceiuri negative?

Poate te-ai surprins gandindu-te: „Imi e peste mana sa imi programez maine mesele, asa ca nu voi tine cont nici de ce mananc” sau „Nu am destul timp sa merg la sala constant, asa ca as putea la fel de bine sa renunt cu totul la transformarea mea.”

Cand vine vorba de pierderea in greutate, sindromul de sabotaj paote fi orice gand, sentiment sau comportament deliberat sau inconstient care incearca sa-ti distruga capacitatea de a-ti atinge obiectivele de scadere in greutate, ceea ce se intampla din cand in cand cu fiecare incercare de slabire (sau de mentinere a greutatii).

Auto-sabotarea se petrece atunci cand iti distrugi propria transformare lucrand catre obiectivul tau de slabire, dar apoi anuland tot efortul depus prin revenirea la obiceiurile negative – fie nu mai mananci la ore fixe, fie sari peste antrenamente. 

Cel mai frecvent, propria ta minte devine cel mai mare dusman al transformarii tale. De exemplu, atunci cand iti incepi dieta, ai o atitudine pozitiva, te simti motivat si crezi ca „pot face asta”.

De obicei, de indata ce introduci un nou aspect in rutina ta zilnica, ai impresia ca ai de-a face cu o schimbare majora care, in timp, de va face sa te simti copleșit. 

Sabotarea propriei transformari se poate traduce prin incapacitatea de a ramane in concordanta cu rutina de antrenament sau cu dieta. Acele ganduri mici precum „nu am suficient timp sa fac miscare” sau „costa prea mult sa mananc sanatos” iti pot deraia transformarea, lasandu-te nemotivat.

Ce poti face ca sa ai un program de sport?

Sa incepi sa mananci sanatos sau sa te antrenezi nu este la fel de dificil ca mentinerea consecventei. Poftele, schimbarile de dispozitie, dezechilibrul hormonal, stresul si oboseala pot deveni scuze pe care le poti folosi pentru a nu-ti respecta planurile alimentare si de antrenament. Acesta este un obstacol major cu care se confrunta oamenii atunci cand incep o transformare corporala.

Iata 5 sfaturi pe care le poti urma pentru a deveni mai consecvent cu dieta si rutina ta de antrenament:

1. Programeaza-ti mesele

In loc sa mananci rar si mult, gandeste-te la beneficiile mentinerii nivelurilor de energie la un ritm constant pe tot parcursul zilei. Programandu-ti mesele si gustarile si construind o dieta sanatoasa, iti poti maximiza sanatatea digestiva, prevenind in acelasi timp dezvoltarea bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 si a obezitatii.

Scopul este sa mananci la fiecare 3 pana la 4 ore pentru a-ti mentine nivelul zaharului din sange constant si pentru ca stomacul sa digere in mod normal. Stabilirea unui program alimentar pentru fiecare zi a saptamanii poate ajuta, de asemenea, la reducerea supraalimentarii, care poate duce la balonare sau indigestie.

In general, programand ce si cand mananci te va ajuta sa mentii o dieta echilibrata si sa creezi o sursa de energie mai stabila, deoarece metabolismul tau va fi angajat la niveluri optime toata ziua.

2. Inconjoara-te cu alimente sanatoase

Cateva exemple de alimente ultraprocesate pe care ar trebui sa le eviti includ mancarea fast-food, alimentele semi-preparate si sucurile indulcite cu zahar. Poti evita tentatia de a manca aceste alimente tinandu-le departe de casa, limitandu-ti accesul la ele.

A-ti pastra frigiderul si camara aprovizionate cu alimente bogate in nutrienti, este o modalitate excelenta de a tine cont de dieta ta si de a te incuraja sa consumi acele alimente hranitoare mai des.

3. Stabileste niste obiective realiste

Trecerea peste noapte de la a fi sedentar la a deveni un pasionat de sport nu este relevanta pentru majoritatea oamenilor. In plus, asteptarile nerealiste garanteaza aparitia frustrarii si esecului. O abordare mai buna este sa stabilesti un obiectiv pe termen lung, cum ar fi mersul la sala timp de 30 de minute, cinci zile pe saptamana, si sa il imparti in obiective lunare.

In prima luna, concentreaza-te pe exercitii fizice trei zile pe saptamana timp de cel putin 10 minute. Pe masura ce trece fiecare luna, creste durata si intensitatea antrenamentelor. In timp, vei simti ca antrenamentul a devenit un element foarte important al rutinei tale zilnice, fara de care nu ai putea sa-ti desfasori zilele.

4. Recompenseaza-ti eforturile

Atingerea obiectivelor de transformare, chiar si pe termen scurt, este un motiv de sarbatoare. Acesta reflecta angajamentul tau de a-ti imbunatati sanatatea.

Indiferent daca recompensa ta este mica sau mare, asigura-te ca este ceva semnificativ si placut. Evita recompensele pe care ai putea sa le regreti curand dupa aceea, cum ar fi sa mananci un cornet de inghetata daca scopul tau final este sa slabesti.

5. Incepe incet, continua cu determinare

Dupa ani de sedentarism, unii oameni se simt prea coplesiti sa isi schimbe rutinele zilnice pentru a se adapta noului lor stil de viata mai sanatos. Incepand sa adaugi incet alimente mai sanatoase, sa mananci una dintre mesele zilnice la o anumita ora si mergand la sala o data pe saptamana la o anumita ora, nu vei simti prea multa presiune pe umerii tai deodata.

Apoi, pe masura ce iti atingi obiectivele si devii mai increzator, iti poti ajusta planurile alimentare si de antrenament, creand o rutina sanatoasa cu 3-4 mese pe zi, la ore regulate, si cu cel putin 3 antrenamente pe saptamana.

Inlaturarea vechilor obiceiuri si formarea altora noi nu este un proces usor, mai ales cand vine vorba de alimentele pe care le-ai consumat toata viata sau de schimbarea modului in care iti petreci aproape fiecare zi. Oricat de dificil poate parea, trebuie sa fii increzator ca poti face asta, mai ales daca vrei sa traiesti un stil de viata mai sanatos.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu