Obezitatea ca boala- sau ce se afla in spatele kilogramelor in plus

obezitatea-ca-boala-bodyshape

Articol de Dr. Elena Ciuperca, medic primar Gastroenterologie, Digestmed – https://digestmed.ro/

Cunoastem cu totii sintagma “ gras si frumos “ utilizata frecvent de generatiile anilor ’50-’80 – cu alte cuvinte in acea perioada kilogramele in plus insemnau bunastare, intr-un moment de privatiuni multiple.  Cu timpul insa dieta si stilul de viata s-au schimbat, oamenii din Romania au devenit mai sedentari si au adoptat dieta de tip occidental, bogata in dulciuri si grasimi si saraca in fibre.  Societatea a inceput sa priveasca diferit kilogramele in plus iar oamenii supraponderali sau obezi sa fie stigmatizati, fiind considerati lenesi si lipsiti de vointa. Tot cu timpul a devenit evident ca in spatele kilogramelor in plus se ascund si probleme de sanatate, unele dintre ele grave. Asadar obezitatea este o boala cronica, iar frecventa ei in populatie este in crestere, inclusiv la copii.

Cum definim obezitatea?

La baza obezitatii sta marirea de volum a celulelor “ grase”= celulele adipoase.  Insa acest lucru este mai dificil de cuantificat. Cel mai frecvent folosim diversi indicatori pentru a defini obezitatea –  dintre acestia cea mai buna corelatie cu riscul pentru diverse afectiuni cardiovasculare si metabolice o au indicele de masa corporala si circumferinta taliei.

Indicele de masa corporala ( body mass index= BMI) se calculeaza ca greutatea in kilograme impartita la inaltimea in metri la patrat ( G/ H2).  Limitele normale sunt intre 18,5 si 25 kg/m2. Persoanele cu  BMI intre 25 si 29,9 kg/m2 sunt supraponderale , iar cele cu BMI peste 30 kg/m2 sunt obeze. Ca defect, BMI nu este suficient de sensibil pentru determinarea obezitatii comparativ cu procentul de grasime corporala si sunt necesare interpretari speciale la atleti, care au o masa musculara bine dezvoltata.

Circumferinta taliei masoara adipozitatea centrala , limitele normalului fiind de 88 cm la femei si 102 cm la barbat.

De ce ne ingrasam?

obezitatea bodyshape transformation centre 6 slabire

Practic este vorba de un dezechilibru energetic- consumam mai multa mancare decat avem nevoie pentru cheltuielile energetice. Lucrurile nu sunt insa intotdeauna atat de simple, exista un numar mare de factori care conteaza in aceasta ecuatie:

  • Factori intrauterini- riscul de obezitate si diabet este mai mare pentru copiii din mame diabetice sau fumatoare.
  • Alaptarea- copiii alaptati pentru mai mult de 3 luni au risc scazut de obezitate ulterioara, probabil din cauza diferentelor in flora intestinala
  • Inactivitatea fizica
  • Dieta- aici conteaza dimensiunea portiilor, aportul de grasimi, consumul de bauturi indulcite cu sucroza sau fructoza.
    Renuntarea la fumat- adesea persoanele care renunta la fumat se ingrasa; acest lucru se intampla pentru ca fumatul este termogenic, astfel fumatorii au o rata metabolica accelerata, dar si pentru ca fumatul scade apetitul si modifica perceptia gustului alimentelor. Desigur, renuntarea la fumat trebuie incurajata, insa trebuie controlat aportul alimentar strict si crescut consumul de energie prin activitate fizica.
  • Virusi- o anumita tulpina de adenovirus a fost asociata cu inducerea obezitatii.
  • Flora intestinala- trilioanele de microorganisme din intestin, de 10 ori mai multe decat toate celelalte celule din organism sunt posibil veriga care leaga multe din cauzele si consecintele obezitatii. Cu siguranta flora intestinala este diferita la persoanele obeze fata de persoanele non obeze. S-a observat ca transferul de material fecal de la soriceii obezi congenital la soricei lipsiti de bacterii au produs la acestia crestere in greutate. In plus, ceea ce mancam zi de zi moduleaza pe termen lung compozitia florei intestinale, care se afla int-un proces de semnalizare permanenta cu organismal nostru si poate interfera in diferite procese de boala.
  • Cauze genetice ( sindroame genetice, de ex sindromul Prader- Wili)
  • Medicamente (ex antidepresive)

Ce se intampla cu aceste celule adipoase marite de volum?

In primul rand creste masa adipoasa totala , avand ca si consecinte modificarea aspectului corporal cu stigmatizare sociala consecutiva, osteoartrita si apneea in somn.

In al doilea rand celule adipoase produc substante ( mediatori) cu efect proinflamator care sunt implicate in dezvoltarea diabetului zaharat, ficatului gras, bolilor cardiovasculare, chiar a cancerului.

Exista mai multe tipuri de tesut adipos. Tesutul adipos brun este capabil atunci cand este activat sa scada riscul de obezitate prin disiparea energiei din alimente sub forma de caldura in loc sa o depoziteze ca grasime.  La animale este important in mentinerea temperaturii coporale dupa nastere, dar tinde sa se atrofieze la animalele adulte. Studii prin rezonanta magnetica au aratat ca oamenii adulti au tesut adipos brun care este activat de sistemul nervos simpatic si ca este mai redus la persoanele mai in varsta si la cele expuse la temperaturi ridicate.

Grasimea viscerala este in stransa relatie cu complicatiile medicale ale obezitatii. O crestere in grasimea viscerala se asociaza cu o crestere a grasimii din ficat si din muschi.

Complicatiile si consecintele obezitatii sunt multiple. La nivel psihologic scade increderea in sine si afecteaza relationarea ( atat dinspre individ spre societate, intrucat tinde sa se ascunda, cat si dinspre societate spre individ, care il considera departe de idealurile estetice , lenes si lipsit de vointa). Acest impact psihologic este cu atat mai grav cand se produce la copil. Nu trebuie uitat ca adesea parintii sunt un model pentru copil si trebuie sa avem grija ce repere ii oferim in viata copilului nostru privind dieta si activitatea fizica. In plus copilul invata mai mult din ceea ce vede decat din sfaturile pe care le primeste, asa ca degeaba ii spuneti ca dulciurile nu sunt bune daca va vede pe dumneavoastra mancand ciocolata sau ca miscarea este sanatoasa daca dumneavoastra stati toata seara la televizor.

Sunt insa si consecinte mai severe, care pot sa nu fie complet reversate de scaderea in greutate.

Diabetul zaharat- riscul de diabet zaharat creste cu indicele de masa corporala, in special la cei cu BMI peste 30 kg/m2. Cresterea in greutate la persoanele de varsta medie se pare ca ar creste in mod deosebit atat riscul de diabet cat si de boli cardiovasculare.

Dislipidemia= modificarile lipidelor serice- este in stransa relatie cu cresterea riscului de boala coronariana.

Bolile cardiovasculare- boala coronariana este responsabila de aproximativ jumatate din decese in societate si este in stransa relatie cu obezitatea. O crestere a BMI cu 1,1 kg/m2 creste riscul de boala majora cardiovasculara cu 6 %.  Un studiu din 52 de tari ( INTERHEART) a aratat ca obezitatea abdominala sete responsabila pentru 20 % din riscul populational pentru un prim infarct de miocard. Alte consecinte cardiovasculare ale obezitatii  sunt insuficienta cardiaca, aritmiile ( ex.  fibrilatia atriala) si hipertensiunea arteriala.

obezitatea bodyshape transformation centre 6 slabire

Boala renala cronica- persoanele obeze au un risc crescut de boala renala terminala atat ca urmare a implicarii rinichilor in cursul bolilor asociate ( diabet zaharat, hipertensiune arteriala) cat si prin afectare directa ( o glomerulopatie asociata obezitatii).

Ficatul gras- afectarea hepatica la pacientii supraponderali si obezi poate varia de la ficatul gras ( steatoza hepatica) la steatohepatita ( cu inflamatie asociata steatozei) si chiar ciroza hepatica si aparitia de noduli tumorali in ficat. Evolutia catre boala hepatica avansata se produce de regula dupa multi ani, riscul de a dezvolta ciroza hepatica fiind de 11% intr-o perioada de 15 ani.

obezitatea bodyshape transformation centre 6 slabire

Litiaza biliara- popular “ pietre la fiere” – este vorba de calculi de colesterol care apar din cauza productiei crescute de colesterol si excretiei crescute consecutiv de colesterol in bila, cu precipitare ulterioara.

Boala de refluxgastroesofagian- persoanele obeze au adesea arsuri din cauza cresterii presiunii in abdomen prin cumulare de grasime; ele au un risc crescut de esofagita eroziva si de cancer de esofag.

Cancerul- barbatii obezi au risc crescut de cancer de colon si rect precum si de cancer de prostata, iar femeile obeze au risc crescut de cancer de san, cancer endometrial si cancer de vezica biliara.

Efecte endocrinologice – obezitatea este asociata cu sindromul ovarelor polichistice (menstre neregulate, pilozitate crescuta, fertilitate redusa , rezistenta la insulina) precum si probleme in evolutia sarcinilor.

Apneea obstructiva in somn- obezitatea abdominala prin cresterea presiunii in abdomen limiteaza expansiunea plamanilor si scade volumul rezidual pulmonar.  Apneea in somn se asociaza o o scadere uneori severa a oxigenarii nocturne, si persoanele cu aceasta problema se simt obosite pe parcursul zilei si au un randament scazut. Apneea in somn poate fi imbunatatita consecutiv scaderii in greutate.

Osteoartrita- fiecare kilogram in plus este purtat si suportat in fiecare zi de oasele si articulatiile noastre, cel mai mult impovarate fiind genunchiul, coloana vertebrala si gleznele.

Mortalitate- Prin toate aceste complicatii persoanele obeze au un risc semnificativ crescut de deces la o varsta mai tanara.

Cum evaluam o persoana supraponderala sau obeza?

In primul rand determinam indicele de masa corporala si circumferinta taliei . Daca acestea depasesc valorile normale ( 25 kg/m2 pentru BMI si 88cm la femeie, respectiv 102 cm la barbat pentru circumferinta taliei ) este important sa notam istoricul, cat de brusca  a fost cresterea in greutate , rata de castig ponderal dupa varsta de 20 ani ( importanta in evaluarea riscului de boli asociate ), tipul de dieta, stimuli care conduc la aportul alimentar excesiv, activitatea fizica. Este important sa se masoare si tensiunea arteriala- valorile normale in repaus sunt ≤ 120/80 mm Hg.

O serie de analize uzuale sunt necesare in evaluare- glicemia, profilul lipidic, proteina C reactiva ( high sensitivity CRP), probele hepatice, probele renale,  probele tiroidiene. O ecografie abdominala poate cuantifica incarcarea cu grasime a ficatului si decela prezenta calculilor biliari. Un consult cardiologic si eventual investigatii ( EKG, ecografie cardiaca, test de efort, coronarografie) se indica atunci cand valorile tensionale sunt crescute si/ sau cand exista simptomatologie specific cardiaca ( dureri in piept, probleme la respiratie, palpitatii).

Ce beneficii putem avea in urma scaderii in greutate ? Este evident ca unele complicatii odata aparute sunt ireversibile sau partial reversibile.  O piatra la fiere nu va disparea daca scadem in greutate, daca s-a produs un infarct miocardic inima va fi slabita.  Insa cele mai multe probleme medicale se pot imbunatati sau disparea cu scaderea in greutate. Desigur impactul este mai mare cu cat reusim sa facem acest lucru mai precoce in evolutia bolii respective, beneficiul maximal fiind cand boala inca nu s-a instalat. Aspectele ce pot fi imbunatatite  consecutiv scaderii in greutate sunt ficatul gras, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, apneea in somn , diabetul zaharat, boala de reflux gastroesofagian.

Preventie primara versus preventie secundara

Preventia primara inseamna sa tratam obezitatea inainte sa apara consecinte medicale. Este idealul, pentru ca dupa cum am vazut, unele aspecte nu sunt reversibile. Preventia secundara inseamna sa tratam obezitatea dupa ce bolile asociate au aparut. Motivatia poate fi mai mare in acest moment, dar beneficiul mai mic.

Cum tratam?

Prima linie de tratament o reprezinta dieta in asociere cu exercitiul fizic. Acesta este singurul tip de tratament care nu are efecte secundare si care permite mentinerea in timp a scaderii in greutate.

Atunci cand scaderea in greutate nu poate fi obtinuta prin dieta si exercitiu fizic se apeleaza la medicatie sau tratament endoscopic (ex. balon intragastric) sau chirurgical ( chirurgie bariatrica- by pass, sleeve). De regula acest pas se face atunci cand sunt probleme medicale asociate sau este un risc inalt sa apara probleme de sanatate, mai ales ca exista si efecte adverse.  Inteventiile bariatrice sunt interventii cu risc chirurgical mediu si sunt asociate si cu risc de mortalitate.

In privinta dietei este necesara o restrictie calorica moderata, cu reducerea cu 500-750Kcal a aportului zilnic, astfel incat sa se obtina o scadere ponderala de 7-10%. Se recomanda eliminarea sau reducerea semnificativa din dieta a grasimilor saturate si  a produselor continand fructoza. In shimb, este utila suplimentarea de acizi grasi omega 3 indeosebi la cei cu ficat gras.

Doar modificarile de dieta nu sunt suficiente. Trebuie insotite de exercitiu fizic moderat timp de 30-45 minute/zi, 4-5 zile/saptamana. Multe persoane considera ca daca merg mult pe jos este suficient. Mersul cheltuieste aproximativ 100 kcal/mila.  O scadere in greutate de 0,45 kg se poate obtine cu un deficit de 3500 kcal/ sapatamana ( 500 kcal/zi, 7 zile/saptamana) ceea ce inseamna 5 mile/zi! Asadar mersul pe jos este indicat doar celor cu diverse conditii medicale care nu permit efectuarea unui efort de o intensitate mai mare.

Atat dieta cat si exercitiul fizic trebuie concepute ca o schimbare stabila a stilului de viata, o schimbare drastica nu va putea fi mentinuta si apare efectul yo-yo, de recastig rapid al greutatii. Este important ca obiectivul scaderii in greutate sa fie unul realist. Cu exceptia chirurgiei bariatrice scaderea ponderala nu va fi nici rapida nici drastica, asa ca multi se pot simti descurajati. Intelegerea semnificatiei complete a obezitatii ca si boala, nu doar ca imagine poate oferi o motivatie adecvata pentru a nu renunta, pentru ca a renunta la dieta sanatoasa si la miscare inseamna sa renuntam la noi insine.


Daca ti s-au parut utile aceste informatii si vrei sa afli mai multe despre programele noastre de transformare corporala, te invitam la o consultatie GRATUITA si personalizata cu unul dintre specialistii nostri in fitness si nutritie.

Rolul intalnirii 1-la-1 este sa ne dam seama daca programul nostru de transformare ti se potriveste si esti genul de persoana pe care o putem ajuta.

Vom discuta in detaliu despre obiectivele tale si unde ti-ai propus sa ajungi ca nivel de fitness, energie si sanatate.

In plus, iti vom face tot GRATUIT si o Evaluare a Compozitiei Corporale.
BONUS: Dupa consultatie vei primi pe email o Carte de Retete sanatoase si delicioase care sa te ajute in procesul transformarii tale.

Intalnirea dureaza aproximativ 30 de minute si stam de vorba pe baza aplicatiei tale.

Pentru a te programa la consultatie completeaza formularul de AICI:

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1534145140850{background-image: url(https://bodyshapetransformation.com/wp-content/uploads/2018/08/6-week-challenge-1024×259-2.png?id=14949) !important;}”][vc_column_text]

[button id=”button_44″ size=”small” link=”https://bodyshapetransformation.com/rezervare-consultatie/” icon=”” text_color=”#fff” bg_color=”#fff” text_color_hover=”#” bg_color_hover=”#”]PROGRAMEAZA O CONSULTATIE[/button]

[/vc_column_text][margin top=”15″ bottom=”15″][/vc_column][/vc_row]

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au