Cum sa lupti cu lipsa motivatiei

Deja devenita un subiect tabu, motivatia este, fara doar si poate, singura care ne impinge sa ducem la bun sfarsit acel antrenament cu care ne chinuim de o ora, cel putin. 

Exista, insa, vreo reteta de succes pentru mentinerea motivatiei? Sau daca nu am gasit-o inca, cum putem sa o gasim? Ne transformam in arheologi si incepem sa facem „sapaturi” in subconstientul nostru sau pur si simplu hotaram deodata ca momentul perfect nu exista, asa ca trebuie sa incepem de acum?

Nici noi nu avem raspunsul corect, pentru ca, in fond, numai tu stii ce este bine pentru tine. Cu toate acestea, ce te faci cand, sa spunem ca ai inceput un plan de antrenament solicitant, ai inceput sa mananci mai sanatos si sa te duci la sala sau sa faci sport acasa cam de 3 ori pe saptamana. Trece, insa, o luna si… te-ai plictisit?! Ce faci in continuare?

Sa incepem cu sursa lipsei de motivatie…

De cele mai multe ori, cand incepem procesul de slabire, ne gandim ca il vom urma cu strictete. Cu toate acestea, intervin lucruri care ne obliga sa punem sportul pe planul secund. Uneori subestimam gravitatea problemei si ne conformam, intram in rutina si nu mai iesim din ea decat foarte greu.

Te simti depasit de situatie? Simti ca ai prea multe „pe farfurie” si nu le poti echilibra? Ei bine, partea creierului care controleaza motivatia este aceeasi care controleaza si task-urile noastre de zi cu zi, memoria pe timp scurt si concentrarea. Cand toate functioneaza in acelasi timp, te poti simti suprasolicitat si epuizat mintal.

Alte motive pentru care iti poti pierde motivatia includ: convingerile limitatoare, neincrederea in sine sau atasamentele. Sa zicem ca ai inceput un program de antrenamente cu un prieten si el acum nu mai poate veni de fiecare data cu tine la sala. Deodata, te simti abandonat, singur intr-o sala de sport unde toti ochii sunt pe tine, analizandu-ti fiecare miscare. 

Cu siguranta o mare parte din motivatia ta venea de la faptul ca nu erai singur in aceasta calatorie, iar acum ca esti nevoit sa mergi inainte fara alt sprijin, te simti confuz. 

Cert este ca, de cele mai multe ori, lipsa motivatiei tine strict de motive psihologice si, multi dintre noi stiu ca este destul de dificil sa treci peste un blocaj de acest gen de unul singur. 

Astfel, primul pas pentru a regasi motivatia de a face sport este stablirea unei surse concrete, un izvor pe care il poti „secatui”, fie de unul singur, sau cu ajutorul unor specialisti. 

Sa incepem cu sursa lipsei de motivatie…

Nu exista o reteta generala pe care o poti urma indeaproape ca pe cele din cartile de bucate deoarece fiecare dintre noi este diferit si are nevoie de solutii diferite pentru a trece peste obstacolele vietii. 

Cu toate acestea, iata cateva lucruri pe care le poti face pentru a „secatui” izvorul lipsei motivatiei:

  • Inlocuieste „motivatie” cu „angajament”. Intr-o lume in care cuvantul „motivatie” este arhifolosit, schimba putin modul in care te gandesti la transformarea ta generala. In primul rand, treci peste ideea ca vei vedea rezultatele dorite super-repede pentru ca, adevarul este ca rezultatele de lunga durata apar dupa cateva saptamani bune de sport constant si mancat sanatos. In al doilea rand, priveste totul ca pe un angajament. Sa zicem ca ai un termen limita la munca pe care trebuie sa il respecti in totalitate. Aplica mentalitatea asta si in timpul antrenamentelor. Seteaza o data anume la care vrei sa masori primele rezultate si tinteste catre ea. Vei vedea ca te vei concentra mai mult pe deadline decat pe motivatie.
  • Fa totul pas cu pas. Pentru a scapa de sentimentul de supraincarcare, incearca sa iei totul cu pasi mici. Concentreaza-te intai de toate pe schimbarea planului alimentar. Testeaza in fiecare zi ceva nou, ceva care sa te scoata din zona de confort, si vezi ce poti implementa in dieta ta. De asemenea, asimileaza si obiceiuri noi: bea mai multa apa, dormi mai mult, petrece mai mult timp in aer liber, testeaza meditatia, daca ai timp, etc. Ideea este sa nu te incarci cu prea multe task-uri, ci sa le iei pe rand, si asa vei reusi sa te concentrezi in totalitate pe fiecare dintre ele. 
  • Cere ajutor specialistilor. Cand simti ca nu mai poti face totul de unul singur, este timpul sa ceri ajutor altor oameni care s-au mai confruntat cu asta. Daca te antrenezi intr-o sala de sport sau la un centru de transformare, precum Bodyshape, nu ezita sa ceri sfatul antrenorilor de acolo. Ei sunt mai mult ca sigur dispusi sa te ajute, mai ales ca, sunt foarte mari sanse sa se fi lovit cu astfel de situatii, fie ei, fie oamenii pe care i-au ajutat sa slabeasca. Ideea este ca nu trebuie sa te simti vinovat sau jenat de situatie, ci sa intelegi ca este un lucru normal cu care fiecare dintre noi se lupta. Cel mai important este sa treci peste gandul ca te dezamagesti pe tine sau pe cei din jurul tau, intrucat, in fond, procesul de slabire nu este unul lin, ci cu suisuri si coborasuri peste care tu trebuie sa treci cu bine.

 

Cert este ca motivatia nu va inceta sa fie un subiect foarte discutat datorita naturii sale psihologice. Stim de unde vine, cum sa ii „dam viata”, insa, de multe ori, o scapam din vedere. In plus, cand iei hotararea de a urma un stil de viata sanatos, cu un plan alimentar bine stabilit si antrenamente constante, nu realizezi faptul ca, uneori, ai de-a face cu prea multe lucruri pe care nu le poti tine in echilibru usor. 

Însa Bodyshape este alaturi de tine in tranformarea ta! Cand ai nevoie de indrumare, de sfaturi legate de nutritie, antrenamente sau pur si simplu despre cum sa iesi din blocaje asemanatoare, antrenorii nostri au multa experienta in domeniu si sunt gata sa te ajute.

In plus, comunitatea bodyshaperilor este deschisa noilor membri! Aici poti sa dai voce incercarilor prin care treci in timpul transformarii tale si poti invata cate ceva din povestilor celorlalti pasionati de sport.

 

Alege sa fii sanatos. Alege sa faci miscare.

Start your transformation now!

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos