Cum poti sa ajungi la conditia fizica si tonusul muscular pe care le-ai avut inainte

 

Multi dintre noi ne dorim sa fim mai in forma, dar ce inseamna mai exact sa ai tonus muscular si cum il realizezi? A fi in forma este o experienta individuala, in functie de varsta, preferinte, stil de viata si alti factori importanti.

O mama cu 4 copii poate avea nevoie sa se puna in forma pentru a avea energie, pentru ameliorarea stresului si rabdarea de a creste 4 copii. Un alpinist trebuie sa dezvolte forta si rezistenta pentru toti muschii pe care ii va folosi in timpul drumetiilor.

Dar, in esenta, a fi in forma inseamna pur si simplu sa-ti faci corpul suficient de puternic pentru a realiza sarcinile de zi cu zi fara sa te simti extenuat. 

Pentru omul obisnuit, inseamna intr-adevar sa-ti lucrezi corpul pentru a te ajuta sa indeplinesti activitati zilnice. 

De fiecare data cand depui mai mult efort in timpul antrenamentului, corpul tau devine mai puternic, aducandu-te intr-o forma mai buna decat inainte.

Ce poti face pentru a putea reveni in forma?

Indiferent daca hainele tale sunt putin mai stramte decat ti-ai dori, sau pur si simplu vrei sa te simti mai bine si sa fii mai sanatos, iata cateva elemente de baza pe care trebuie sa le cunosti pentru a reveni in forma:

1. Fii onest cu tine insuti

Unii oameni se angajeaza sa se trezeasca devreme si sa se antreneze dimineata, altii prefera sa se antreneze dupa munca. Nicio metoda nu este mai buna decat cealalta, ci conteaza sa stii ce functioneaza cel mai bine pentru tine. 

Tu te cunosti cel mai bine, asa ca fii sincer cu tine cand iti faci planurile de antrenament. Daca nu esti o persoana matinala, nu te vei trezi cu adevarat devreme pentru a te antrena, mai ales daca nu iti place in mod deosebit sa faci sport.

Acelasi lucru este valabil si pentru insusirea unor obiceiuril alimentare mai sanatoase. Daca esti un mare iubitor de dulciuri, cu siguranta nu vei fi foarte bucuros sa renunti la dulciuri in totalitate, iar acest lucru se va vedea in starea ta generala si in motivatia pe care o iei cu tine atunci cand te antrenezi. 

Fa-ti obiceiuri noi, sanatoase, fara sa faci schimbari majore de la inceput. Daca pornesti in transformarea ta corporala si incepi sa faci schimbari drastice, fara sa iei in considerare personalitatea ta, atunci probabil iti va fi destul de greu sa te acomodezi si vei fi tentat sa renunti.

2. Trateaza-ti antrenamentul ca pe o intalnire

Nu sari peste o intalnire la serviciu sau peste o programare la medic, asa ca trateaza-ti antrenamentul cu acelasi nivel de seriozitate. Cand antrenamentul nu este activitatea ta preferata, este foarte usor sa gasesti scuze pentru a sari peste el. 

Creeaza-ti un program de antrenament fezabil pe care sa-l respecti in totalitate. Daca apare ceva care ”periciliteaza” unul dintre antrenamentele tale, nu sari cu nonsalanta peste el, ci reprogrameaza-l.

3. Gaseste un tip de antrenament care iti place

Lucrurile sunt destul de simple: nu vei fi motivat sa faci ceva ce nu-ti place, Dar daca gasesti un antrenament de grup care-ti place, vei fi entuziasmat sa mergi la sala.

Daca urasti sa alergi, gaseste alt mod de a face miscare. Nu lasa ca acesta sa fie motivul pentru care nu ajungi la forma mult dorita. Discuta cu un antrenor despre tipuri de exercitii sau ia in considerare „probarea” mai multor antrenamente de grup pentru a-l gasi pe cel potrivit tie. Exista atat de multe tipuri diferite de tipuri de exercitii, asa ca sigur vei gasi ceva care sa te faca sa vii de placere la sala.

De asemenea, poti incepe sa practici un sport. Daca ti-a placut fotbalul sau baschetul cand erai mai mic, cauta echipe de agrement sau jocuri regulate la care te poti inscrie. Daca exista un sport pe care ti-ai dorit intotdeauna sa-l incerci, nu mai sta pe ganduri si incearca-l!

4. Gaseste-ti motivatia de a continua

Fiecare dintre noi are diferiti motivatori si una dintre elementele esentiale pentru a-ti respecta angajamentul de a intra in forma este sa-l gasesti pe al tau.

Daca lucrezi mai bine atunci cand altcineva te trage la raspundere, gaseste un workout buddy care sa te mentina motivat si sa te readuca pe drumul cel bun.

Daca ai nevoie de cuvinte de incurajare si de responsabilitate fara un workout buddy, tine un jurnal fitness, fie fizic, fie online in care sa-ti urmaresti progresul.

Ce poti face pentru refacerea tonusului muscular?

Tonusul muscular este reprezentat de contractiile reziduale, partiale ale muschilor nostri care ne ajuta sa ne mentinem postura corpului. 

Cand vine vorba de construirea tonusului muscular, exista cateva puncte cheie pe care trebuie sa le ai in minte:

1. Mizeaza pe construirea muschilor

Antrenamentul de rezistenta contribuie la construirea muschilor si ii permite corpului sa foloseasca toti muschii pe care ii are, creand o conexiune neuromusculara mai buna intre creier si muschii utilizati. Acest lucru ajuta la cresterea dimensiunii si densitatii muschilor, rezultand un tonus mai vizibil.

2. Imbunatateste-ti compozitia corporala

Grasimea corporala acopera musculatura si, implicit, orice definitie pe care o obtii in urma unui antrenament. Scaderea grasimii corporale printr-o dieta sanatoasa si echilibrata, precum si incorporarea altor tipuri de activitati fizice pentru a imbunatati compozitia corporala, permite o mai mare vizibilitate a tesutului muscular.

3. Asigura-te ca lucrezi din greu la sala

Exercitiile pe care le faci ajuta structura generala si aspectul corpului tau. Incepe cu genuflexiuni, deadlifting sau flotari, apoi treci la exercitii cu o singura articulatie, cum ar fi bucle pentru bicepsi si extensii pentru triceps. Incearca sa lucrezi in seturi de 8-15 repetari. Alege un numar pe care il poti atinge pastrand o forma buna. Acest lucru te va asigura ca lucrezi din greu si ca iti vei recapata tonusul muscular.

4. Mentine frecventa si consecventa

Cresterea frecventei si mentinerea consecventei antrenamentului de rezistenta va crea mai multa tensiune reziduala, generand astfel o definitie mai vizibila.

Daca ai slabit deja, ai ajuns in forma si apoi ai deviat putin de la transformarea ta corporala, asta nu inseamna ca organismul tau nu este capabil sa faca asta din nou. Cu putina consecventa si determinare poti restabili tonusul muscular si poti intra intr-o forma fizica la fel de buna (sau chiar mai buna) ca inainte.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos