Cum alegi regimul alimentar potrivit stilului tau de viata?

Nu exista o abordare universal valabila care sa functioneze 100% din timp si sa dea rezultate fara gres. De multe ori, lucrurile se schimba, iar anumiti factori externi intervin in viata noastra si ne obliga sa ne adaptam stilul alimentar.

Cand ne alegem un regim alimentar, este bine sa ne uitam la cat mai multe elemente si variabile, astfel incat sa luam cea mai buna decizie pentru noi si pentru sanatatea noastra. Probabil ca si tu te-ai intrebat „Care este cea mai buna dieta?”. Cert este ca nu exista o reteta generala, ci, mai degraba, ce se potriveste nevoilor si obiectivelor tale.

Care sunt elementele pe care sa le ai in vedere atunci cand iti alegi un stil alimentar?

  1. Uita-te la constitutia ta fizica (endomorf, ectomorf, mezomorf). De aici, nutritionistul iti poate recomanda o proportie diferita de carbohidrati, grasimi si proteine, in functie de forma corpului tau. De exemplu, exista persoane mai sensibile la insulina, asadar, ele pot procesa altfel carbohidratii fata de ceilalti.
  2. Tine cont de preferintele tale. Fiecare dintre noi este diferit, asadar, si regimul nostru alimentar difera de la persoana la persoana. Indeosebi, cand vrei sa slabesti, nu poti urma o dieta generala, restrictiva si care nu este personalizata nevoilor tale, deoarece, de cele mai multe ori, nu va da randament. In plus, nu poti urma o dieta care nu iti face placere. Cea mai buna dieta este aceea pe care o poti tine pe termen lung, fara sa te restrictioneze.
  3. Ai grija la intolerantele alimentare. Daca mergi la nutritionistul nostru, de exemplu, vei primi o lista de analize pe care sa o faci pentru a depista eventuale intolerante, intrucat, de foarte multe ori, acestea joaca un rol esential in dieta noastra. Se poate intampla sa nu tolerezi anumite alimente si sa nu stii de ele. De exemplu, multi oameni au intoleranta la lactoza sau la gluten si, atunci, e necesar sa evite lactatele sau produsele de panificatie. Odata ce reduci consumul acelor alimente, poti observa imediat ce efecte are asupra corpului tau, precum reducerea inflamatiei, disconfortului, senzatiei de balonare, durerilor de cap si altele. Asculta-ti corpul si tine cont de cerintele si de nevoile sale specifice.
  4. Tine cont de bugetul tau. Degeaba tii o dieta care te indeamna sa mananci doar produse premium, organice sau care se gasesc destul de greu, daca bugetul tau nu iti permite asta. Cert este ca o dieta sanatoasa nu vine la pachet cu un buget mare neaparat. A fi sanatos si fit nu inseamna sa iti alegi dieta in functie de cat de scumpa este, ci in functie de nevoile reale pe care le are corpul tau.
  5. Care este timpul pe care il poti aloca, in mod realist, unui stil de viata sanatos? Daca ai mult timp pentru a te dedica acestui stil de viata, vei putea sa cauti tot felul de retete pe internet, sa experimentezi cu diverse mancaruri, sa studiezi in acest domeniu si asa mai departe.

    Daca ai foarte putin timp la dispozitie, poate ca vei vrea sa apelezi la un consultant in nutritie, cum exista la Bodyshape, care sa iti conceapa un meniu alimentar de-a gata si tu sa il urmezi cu religiozitate, scapand de grija organizarii si a planificarii meselor. Daca ai un stil de viata foarte haotic, dezorganizat, e nevoie sa iti concepi un plan alimentar cu lucrurile pe care le ai deja la indemana. Cu toate acestea, daca alegi sa te bazezi pe take-away si pe ce gasesti in raionul de semipreparate din supermarket, tot trebuie sa faci cele mai sanatoase alegeri si sa nu te abati de la planul tau alimentar ca sa ai rezultate. Ideea e sa incerci sa faci tot ce poti tu mai bine cu ajutorul resurselor de care dispui pentru a avea rezultate maxime.
  6. Jobul – un factor esential in stabilirea unui plan alimentar. In viata de zi cu zi, depinzand de la persoana la persoana, jobul iti poate ocupa cea mai mare parte a timpului. Fie ca esti in birou sau pe teren, este cazul sa iti organizezi mesele in avans si, oricat de ciudat ar putea suna, sa le iei cu tine cand stii ca nu ai timp sa mananci altceva. Daca mergi in afara localitatii si nu gasesti locuri unde sa mananci, evita sa cumperi junk food din benzinarii, ci ia-ti o gustare, un shake proteic, o caserola care sa iti tina de foame pana ajungi sa mananci o masa completa. Jobul isi pune, asadar, amprenta pe stilul tau alimentar.
  7. Varsta metabolica si sportul. Cerintele alimentare, cu siguranta, vor fi diferite in cazul in care esti adolescent sau tanar de 20 de ani cu un metabolism mult mai bun, fata de o persoana de peste 50 de ani. Dincolo de varsta fizica, cea metabolica este varsta la care functioneaza metabolismul tau si o poti afla, de exemplu, chiar la Bodyshape, in urma unei consultatii gratuite. 

Poti sa ai 40 de ani, dar metabolismul tau sa functioneze ca al unei persoane la 20 de ani sau, chiar invers. Asadar, in functie de acest aspect, nutritionistul iti poate face un plan personalizat care sa vizeze si numarul de calorii pe care il arzi in mod normal, dar si nivelul de activitate fizica. Daca ai un stil de viata sedentar, lucrezi de acasa si nu ai timp sa faci sport sau sa iesi in parc la o plimbare, atunci si planul tau alimentar va fi diferit fata de un sportiv de performanta. 

  1. Ce obiective ai? Vrei sa slabesti, sa te mentii, sa iti creasca masa musculara sau chiar sa te ingrasi? Ei bine, indiferent de obiectivul tau final, trebuie sa tii cont ca il poti indeplini doar printr-o nutritie echilibrata si bine gandita.
  2. Nivelul de stres. Daca esti deja o persoana foarte stresata, cu foarte multe lucruri de facut si probleme pe cap, nu vrei sa adaugi inca un stres suplimentar in viata ta printr-un regim alimentar foarte strict. Asadar, este nevoie sa te gandesti daca esti intr-un moment din viata ta in care poti face fata acestui lucru, daca adaugi un stres in plus in viata ta sau daca poti sa o iei pas cu pas, incetul cu incetul, pentru ca, in final, sa ajunga deja o obisnuinta pentru tine.

Ce au in comun regimurile alimentare?

Exista numeroase categorii de regimuri alimentare in care te poti inscrie, in functie de preferintele tale. De la carnivor convins, la vegan, vegetarian sau o dieta echilibrata de tip mediteraneean – indiferent ce alegi, sunt cateva elemente in comun ale oricarui stil de alimentatie.

Cert este ca toate stilurile alimentare au cateva aspecte similare:

  • Orice fel de regim alimentar am tine, ne face sa alegem mai constient. In momentul in care tii un regim, vei fi mult mai atent la ce mananci in fiecare zi. De multe ori, poti folosi si un jurnal alimentar, pentru un exercitiu de constientizare si feedback, pentru a sti ce poti imbunatati la regimul tau.
  • Orice regim alimentar se focuseaza pe calitatea mancarii. Indiferent daca alegi stilul mediteranean sau cel vegan, vei observa ca se incurajeaza consumul alimentelor neprocesate si cat mai naturale.
  • Orice regim alimentar te face sa iti controlezi mai bine senzatia de satietate. Fara sa numeri caloriile si sa iti cantaresti mancarea, vei ajunge, fara sa iti dai seama, sa mananci mai putin. 

In functie de toti acesti factori, nu putem spune ca exista o singura dieta care sa aduca beneficii tuturor. Suntem atat de diversi, incat nu putem urma acelasi regim alimentar care a functionat pentru o persoana care, poate, nu se confrunta cu aceiasi factori cu care ne confruntam si noi. 

Hai sa cunosti antrenorii nostri, campioni la fitness, fie la o consultatie 1-la-1 in sala, fie in cadrul unei saptamani demo gratuita, pe Zoom!

Start your transformation now! Stay fit, don’t quit!

Daca ai ratat editia Live, Q&A Tuesday de marti, dar vrei sa afli mai multe despre „Cum alegi regimul alimentar potrivit stilului tau de viata?”, poti sa o gasesti acum pe Youtube, la un click distanta!

 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu