Spunem mereu ca ne apucam de luni, de saptamana viitoare, cand o sa fim mai linistiti la job, cand vor mai creste copiii sau cand vom avea mai mult timp liber. Tindem sa luam scuzele in brate, fie ca nu avem timp sau ca ne uitam echipamentul acasa, doar pentru a “scapa” de sport. Cert este, insa, ca asta nu ne ajuta cu nimic. Din contra, sarind peste orele de sport de la sala sau de acasa, corpul nostru are de suferit.
Fiecare dintre noi trece prin momente cand se simte mai putin motivat sa faca miscare si alege sa puna orice altceva pe primul loc. Este foarte usor sa iti neglijezi propriile nevoi, sa acorzi mai multa importanta altor aspecte din viata ta si nu sportului.
Pentru a iesi din zona de plafonare, trebuie sa iti raspunzi la cateva intrebari. De ce sportul ajunge sa fie ultimul pe lista ta de prioritati? Este oare sportul ceva infricosator, ceva de care trebuie sa te feresti? Ce nu iti place, mai exact, la sport? De ce ajungi sa amani startul transformarii tale corporale? De ce atunci cand ai un deadline la job iei in serios acest angajament, dar cand vine vorba de obiectivele tale ajungi sa te pui pe ultimul loc?
Care este motivul real pentru care nu iti incepi transformarea?
Un aspect pe care il poti lua in considerare este educatia primita inca din copilarie. In special in Romania, sportul nu este incurajat atat de mult precum in alte tari europene. De aceea, parintii din ziua de azi trebuie sa fie un model pentru cei mici, sa traiasca un stil de viata cat mai sanatos si sa ii incurajeze sa practice sportul constant.
Procrastinarea este un alt element care iti poate afecta transformarea. De cele mai multe ori, este mult mai usor sa lasi pe alta data sportul, intrucat intervine comoditatea si ajungi sa te plafonezi. Sportul este perceput ca o corvoada, ca un chin.
Oamenii simt de parca trebuie sa traga de ei insisi pentru a se duce la sala, gandindu-se ca vor transpira, ca li se va strica parul sau ca vor pierde timp degeaba. Pur si simplu il percep ca pe un disconfort, ceea ce poate fi adevarat uneori. Sportul nu este intotdeauna confortabil, mai ales la inceput, pana te obisnuiesti cu exercitiile si cand se instaleaza febra musculara.
Ca sa nu mai percepi sportul ca pe ceva neplacut, trebuie, in primul rand, sa gasesti ceva care te pasioneaza si sa te focusezi pe cum vrei sa te simti la final. Daca te conectezi putin cu obiectivul tau final, vei vedea ca motivatia de a face sport va veni mult mai usor.
Sportul iti aduce o multime de beneficii, insa, unul dintre cele mai importante este obisnuirea corpului tau cu senzatiile de disconfort. Probabil ca de fiecare data cand ai inceput sa faci sport ai simtit febra musculara. Cand ajung in acest punct, multi oameni au tendinta de a renunta. Prind “ocazia” de a folosi scuza ca ii dor mainile, picioarele sau abdomenul si, pur si simplu, nu se pot antrena.
Cu toate acestea, nu trebuie sa te opresti la fiecare mic obstacol pe care il intalnesti in calatoria ta de transformare corporala!
Sportul te scoate din zona de confort, te obisnuieste cu greutatile vietii si te ajuta sa devii mai puternic, mai ales cand ai de-a face cu provocarile vietii. Cand ajungi in sala de sport este important sa incerci sa te conectezi cu acea parte din tine care spune ca mai poti, ca nu trebuie sa te opresti pentru nicio secunda si ca vei da tot ce este mai bun din tine.
De ce este atat de important? Ei bine, creierul oboseste inaintea corpului si, deseori, ne “pacaleste” sa renuntam, ne spune ca nu mai putem continua si ca ar fi bine sa luam o pauza. Cand te concentrezi pe obiectivul tau final, te obisnuiesti cu acea voce din capul tau care te critica si nu ii mai acorzi atat de multa importanta.
O minte relaxata poate exista doar intr-un corp relaxat!
Cum depasim aceasta amanare continua?
“Nu lasa pe maine ce poti face astazi!”
Aceasta zicala sa aplica in toate aspectele din viata noastra, nu doar in sport, insa putini dintre noi reusesc sa o urmeze cu adevarat. Atunci cand te apuci de sport, trebuie sa simti ca nu exista o alternativa, ca nu poti lasa loc de negocieri sau de amanari.
Daca ti-ai propus sa iti incepi transformarea corporala, atunci indeparteaza gandurile care te distrag de la obiectivul final. Evita sa folosesti cuvantul “dar” pentru ca, atunci cand vine vorba de sanatatea corpului si a mintii tale, nu exista “dar”!
In momentul in care asociezi antrenamentele cu aceasta energie, cu gandul ca acesta este drumul si nu mai exista cale de intoarcere, este greu sa vina ceva care iti va da obiectivele complet peste cap. Cand te decizi, este nevoie sa iti dezvolti acest angajament, sa fii consistent si sa incerci sa obtii cele mai bune rezultate. Daca incepi un lucru, du-l pana la capat, mai ales in transformarea ta corporala.
Cum faci sa sporesti perseverenta si sa iesi din acest ciclu vicios numit “procrastinare”? Un lucru care te poate ajuta enorm in acest proces este sa te focusezi pe “De ce”-ul tau.
Care este motivul pentru care faci miscare? Fiecare isi gaseste motivatia in altceva si de acolo reuseste sa “culeaga” energia pentru a-si duce la bun sfarsit transformarea.
Un “De ce” puternic va reusi sa te tina in priza si sa te impinga sa mergi constant la antrenamente. De exemplu, unele persoane spun ca vor sa isi intareasca sistemul imunitar, indeosebi in contextul actual, iar acesta poate fi motivul loc. Altele pot fi motivate de posibilitatea de a trai o viata indelungata sau de a avea mai multa energie.
Cert este ca trebuie sa te inconjori de persoane care te sustin, care iti impartasesc obiectivele si care nu au un stil de viata sedentar care te poate tenta si pe tine sa renunti. Cand in jurul tau sunt persoane iubitoare de sport si de sanatate, fie prieteni, membri ai familiei, influencers sau antrenorii de la sala, vei vedea ca vei fi mult mai inspirat sa duci la bun sfarsit aceasta transformare corporala.
Gaseste persoane si povesti care te inspira! Niciodata nu este prea tarziu sa faci acea schimbare de 180 de grade si sa devii o mai buna versiune a ta. In sport si sanatate, varsta nu conteaza, ci dorinta de a-ti indeplini obiectivele si de a depune efort in transformarea ta, asa ca alege sa fii sanatos, alege sa faci miscare!
Hai sa cunosti antrenorii nostri, campioni la fitness, fie la o consultatie 1-la-1 in sala, fie in cadrul unei saptamani demo gratuita, pe Zoom!
Start your transformation now! Stay fit, don’t quit!
Daca ai ratat editia Live, Q&A Tuesday de marti, dar vrei sa afli mai multe despre „Cum depasesti momentul <De maine ma apuc de sport>?”, poti sa o gasesti acum pe Youtube, la un click distanta!