Ti s-a intamplat vreodata sa resimti dureri la nivelul musculaturii dupa efectuarea antrenamentelor la sala de fitness? Te-ai gandit atunci ca este posibil sa nu fi efectuat incalzirea corespunzator sau sa fi fortat musculatura?
Ai fost in situatia in care ai crezut ca te confrunti cu o intindere a muschilor sau ca anumite parti ale corpului tau au fost ranite in timpul efectuarii exercitiilor? Toate acestea sunt posibile diagnostice ale durerii resimtite, insa in acelasi timp este posibil ca ceea ce ai simtit sa fie cauzat de febra musculara.
Astazi te vom ajuta sa intelegi mai bine ce este aceasta, cum se manifesta, care sunt cauzele si remediile pe care le poti aplica pentru ameliorarea durerilor specifice!
CUPRINS
Febra musculara – Ce este, cauze si forme de manifestare
Febra musculara reprezinta un fenomen de care persoanele pasionate de fitness se tem si pe care o apreciaza in acelasi timp. Frica se datoreaza durerilor resimtite in cazul acesteia, iar aprecierea vine ca urmare a gandului ca aceasta reprezinta pretul care trebuie sa fie platit pentru un antrenament efectuat corespunzator.
Daca nu esti convins de faptul ca simptomele pe care le-ai resimtit in anumite situatii se datoreaza sau nu febrei musculare, trebuie sa stii ca aceasta se manifesta sub forma unor dureri puternice si a unui tonus sporit, la nivelul muschilor antrenati.
Febra musculara poate fi provocata de un antrenament intens sau poate aparea ca urmare a practicarii unei activitati sportive noi, cu care organismul inca nu s-a obisnuit.
Mai mult decat atat, nu trebuie sa te mire faptul ca febra musculara poate aparea ca manifestare si dupa un interval de 24-72 ore de la efectuarea antrenamentului.
Care sunt cauzele febrei musculare
In realitate, febra musculara nu este provocata de antrenamentul intens in sine, ci de reactia musculaturii la tipul de exercitii si miscari efectuate. Astfel, in anumite situatii, pot aparea microleziuni la nivelul fibrelor musculare, care insa nu trebuie sa te ingrijoreze. Acestea nu indica existenta unei afectiuni sau efectuarea unei rutine gresite de antrenament, ci indica faptul ca musculatura ta creste in volum.
In plus, o data cu producerea hipertrofiei, musculatura devine mai puternica, iar organismul activeaza febra musculara ca si sistem de adaptare pentru eforturile intense care vor fi depuse in continuare.
Ceea ce trebuie sa stii insa este faptul ca exista diverse variatii ale intensitatii febrei musculare, care depind de specificul contractiei musculare intreprinse in cazul fiecarui antrenament efectuat. Iata care sunt cele mai cunoscute tipuri de contractii si efectele pe care acestea le produc:
➔ Contractia excentrica – Aceasta este echivalenta cu modificarea lungimii muschiului, fiind considerata cauza intensitatii maxime a febrei musculare.
➔ Isometria – Aceasta forma a contractiei musculare se refera la o forma de schimbare a tonusului, care nu implica modificarea lungimii muschilor si care cauzeaza simptomele unei febre musculare de intensitate medie.
➔ Contractiile concentrice – Acestea provoaca simptome extrem de usoare, aproape insesizabile ale febrei musculare, fiind specifice exercitiilor aerobice efectuate la sala de fitness.
O cauza mai putin frecventa a febrei musculare poate fi reprezentata de concentratia sporita de acid lactic la nivelul muschilor pe care i-ai lucrat la ultimul antrenament. Cu toate acestea, aceasta ipoteza este respinsa de regula de specialisti datorita faptului ca volumul acidului lactic scade imediat dupa efectuarea exercitiilor la sala de fitness, fiind astfel doar o manifestare temporara.
Cele mai bune remedii pentru febra musculara
Exista numeroase mituri legate de posibilele remedii pentru febra musculara. Pentru a veni in sprijinul tau, astazi am pregatit lista remediilor cu efect garantat in cazul acesteia, pentru a avea la indemana solutii eficiente dupa fiecare antrenament efectuat la sala:
-
- ➔ Realizarea unui plan de antrenament cu exercitii care cresc gradual in intensitate – Intrucat una dintre cauzele cunoscute ale febrei musculare este reprezentata de efectuarea unor antrenamente noi, intense, cu care organismul nu este obisnuit, este recomandat sa optezi pentru cresterea graduala in intensitate a exercitiilor efectuate. Antrenorii personali cunosc foarte bine acest fapt, tinand cont de el atunci cand alcatuiesc planuri de antrenament personalizate conform nevoilor tale.
- ➔ Dusuri rece dupa antrenament – Acestea amelioreaza simptomele specifice febrei musculare care se manifesta imediat si le previne pe cele aferente febrei aparute ulterior prin imbunatatirea circulatiei sangelui. In plus, temperatura scazuta a apei determina o mai buna vascularizare a zonelor inflamate in timpul antrenamentului, contribuind astfel la refacerea rapida a fibrei musculare.
- ➔ Aport suplimentar de vitamina C – Intrucat aceasta are capacitatea de a actiona ca si antiinflamator, este recomandat aportul suplimentar de vitamina C in urma efectuarii antrenamentelor intense la sala de fitness, pentru ameliorarea simptomelor.
Acum ca ai descoperit ce este febra musculara, cum se manifesta, care sunt cauzele acesteia si top trei remedii ale sale, le poti include in rutina ta de dupa antrenamente.
Mizeaza pe eficienta unui plan de antrenament alcatuit impreuna cu specialistii de la sala de fitness, care vor asigura cresterea graduala a intensitatii exercitiilor efectuate. Astfel, vei putea beneficia de rezultatele dovedite ale conceptului Bodyshape de transformare corporala, fara durere.
Daca ti s-au parut utile aceste informatii si vrei sa afli mai multe despre programele noastre de transformare corporala, te invitam la o consultatie GRATUITA si personalizata cu unul dintre specialistii nostri in fitness si nutritie.
Rolul intalnirii 1-la-1 este sa ne dam seama ce program de transformare ti se potriveste si daca esti genul de persoana pe care o putem ajuta.
Vom discuta in detaliu despre obiectivele tale si unde ti-ai propus sa ajungi ca nivel de fitness, energie si sanatate, iar apoi vom realiza impreuna un plan de actiune pentru a ti le atinge.
In plus, iti vom face tot GRATUIT si o Evaluare a Compozitiei Corporale (afli varsta metabolica, procentajul de grasime din corp, grasimea viscerala, masa musculara).
Intalnirea dureaza aproximativ 20 de minute si stam de vorba pe baza aplicatiei tale.
Pentru a te programa la consultatie completeaza formularul de AICI:
[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1534145140850{background-image: url(https://bodyshapetransformation.com/wp-content/uploads/2018/08/6-week-challenge-1024×259-2.png?id=14949) !important;}”][vc_column_text]
[/vc_column_text][margin top=”15″ bottom=”15″][/vc_column][/vc_row]