6 factori care influenteaza numarul de calorii topite

 

Daca ai fost vreodata la un antrenament de grup in care frecventa cardiaca si consumul de calorii al participantilor sunt masurate in timp real, probabil ai vazut ca acesti indicatori variaza foarte mult de la persoana la persoana. 

Cred ca ai observat si ca, in general, barbatii au tendinta de a arde mai multe calorii decat femeile. Dar te-ai intrebat vreodata de ce diferiti oameni ard calorii in ritmuri atat de diferite, chiar si in timpul aceluiasi antrenament?

Adevarul este ca metabolismul – un termen umbrela pentru toate procesele din corpul tau care descompun nutrientii in energie – este departe de a fi un concept simplu. 

Exista un set de procese de sinteza care construiesc materialul celular in corpul nostru (anabolism) si reactii care descompun alimentele si depozitele pentru a genera energie (catabolism). 

Desigur, diferiti factori joaca roluri diferite in viteza cu care arzi calorii la un moment dat. Dar este bine sa cunosti care sunt factorii care influenteaza numarul de calorii consumate in timpul antrenamentului.

6 factori de care depinde numarul de calorii arse la antrenament

1. Greutatea corporala

In general, cu cat cantaresti mai mult, cu atat vei arde mai multe calorii per sesiune. Caloriile sunt doar o masura a energiei, deci cu cat cantaresti mai mult, cu atat este nevoie de mai multa energie pentru a-ti pune corpul in miscare.

Altfel spus, dintre doua persoane cu greutati diferite, cel care cantareste mai mult va arde mai multe calorii, pentru ca are o „cheltuiala energetica” mai mare in timp ce se misca.

Persoanele cu corpuri mai mari tind sa aiba, de asemenea, organe interne mai mari (inima, ficatul, rinichii si plamanii), care consuma un numar semnificativ de calorii atat in timpul exercitiilor fizice cat si in repaus.

Acesta este unul dintre multele motive pentru care pierderea in greutate este atat de complicata – corpul tau arde mai putine calorii pe masura ce greutatea scade, ceea ce poate duce reducerea ritmului de scadere in greutate sau la perioade de stagnare.

Daca doresti sa slabesti si ai atins un astfel de platou, ia in considerare colaborarea cu un dietetician care este specializat in procesele legate de pierderea in greutate si care te poate ajuta sa-ti atingi obiectivul intr-un mod sanatos si sustenabil.

2. Masa musculara

Aici lucrurile sunt chiar si mai interesante. Cineva cu mai multa masa musculara va arde mai multe calorii decat altcineva care cantareste la fel, dar are mai putini muschi deoarece tesutul muscular arde mai multe calorii decat tesutul adipos. 

In timpul exercitiilor fizice, daca ai mai multa masa musculara iti va creste arderea totala de calorii, deoarece corpul tau trebuie sa produca mai multa energie pentru a sustine rata crescuta cu care se contracta muschii. 

Daca doresti sa cresti rata de ardere a caloriilor ia in considerare participarea la un antrenament de forta. Dovezile arata ca ridicarea de greutati arde mai multe grasimi decat exercitiile cardio si are rezultate mai promitatoare pe termen lung.

Retine insa ca obiectivele si capacitatile fiecaruia sunt diferite si, in cele din urma, depinde de tine sa alegi modul in care iti realizezi transformarea corporala.

3. Barbati vs femei

In general, barbatii ard mai multe calorii in repaus si in timpul exercitiilor fizice decat femeile. Dar nu exista nici un motiv magic pentru care se intampla acest lucru, ci este pentru ca barbatii tind sa fie mai solizi si au mai multa masa musculara decat femeile de aceeasi varsta si greutate.

Femeile pot adauga cu siguranta masa musculara prin antrenamentul de forta, dar diferentele fiziologice le impiedica uneori pe femei din a avea o masa musculara la fel de mare ca barbatii. 

Femeile sunt predispuse genetic sa depuna mai multa grasime pentru a sprijini productia de hormoni si nasterea.

Concluzia este ca trebuie sa te concentrezi pe antrenares muschilor si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare cu un program de antrenament full body, bine echilibrat.

4. Varsta

Dupa varsta de 30 de ani, incepi sa pierzi de la 3% pana la 5% din masa musculara pe fiecare deceniu. De ce se intampla asa? Deoarece corpul devine mai rezistent la hormonii care faciliteaza sinteza proteinelor, care este un proces cheie pentru mentinerea masei musculare.

Aceasta pierdere de masa musculara reduce rata metabolica – viteza cu care arzi calorii – in repaus si in timpul exercitiilor fizice.

Desi nu iti poti opri corpul sa imbatraneasca, iti poti mentine sau chiar creste masa musculara cu ajutorul antrenamentelor constante de forta. Antrenamentul de forta te poate ajuta sa iti cresti rata metabolica de repaus, ceea ce te va ajuta sa arzi mai multe calorii in timp.

5. Nivelul de fitness

Cu cat faci mai mult un anumit tip de antrenament, cu atat pare mai usor. Corpul tau se adapteaza pentru a face lucrurile mai usor, in timp. In general, acesta este un lucru bun. Inseamna ca poti alerga mai repede sau mai mult sau ca muschii tai vor putea ridica greutati mai mari dupa suficiente antrenamente.

Totusi, acelasi fenomen de adaptare iti afecteaza si arderea caloriilor. Pe masura ce corpul tau se adapteaza la antrenament, vei arde mai putine calorii cu aceleasi antrenamente. 

Corpul tau devine mai eficient pe masura ce devii mai in forma, fapt pentru care schimbarea rutinei de antrenament va genera mereu un nou nivel la care corpul sa se adapteze si ar putea creste numarul de calorii pe care le arzi.

6. Intensitatea antrenamentului

Este posibil ca doi oameni care fac acelasi antrenament sa arda un numar diferit de calorii, deoarece nu fac de fapt acelasi antrenament.

Cineva care face exercitii la o intensitate mare, adica respira greu si nu poate mentine o conversatie, poate arde de doua ori mai multe calorii decat cineva care face exercitii la o intensitate scazuta. 

Doar pentru ca parcurgi aceeasi distanta pe banda de alergare ca cel de langa tine, sau treci prin aceleasi miscari de antrenament, nu inseamna ca va antrenati la aceeasi intensitate.

In concluzie

Incorporarea exercitiilor de intensitate mai mare in rutina ta va stimula arderea caloriilor si te va face te bucuri si mai mult aceste beneficii. Pentru a creste intensitatea antrenamentelor, schimba fie intensitatea, intervalul de miscare, fie greutatea pe care o ridici la exercitiile de forta.

Stiind toate acestea, este esential sa nu pui prea multa presiune pe tine cu privire la lucrurile care sunt in afara controlului tau. Sportul are nenumarate beneficii dincolo de arderea caloriilor. Cel mai important lucru este sa gasesti acele moduri de a face miscare care sa iti dea o stare de bine pentru ca, in timp, sa-ti poti indeplini transformarea corporala.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu