5 motive pentru care dietele restrictive nu functioneaza pe termen lung

Majoritatea dintre noi am incercat macar o data in viata o dieta chiar daca am facut acest lucru doar pentru o zi sau timp indelungat. Iti amintesti deja acea zi in care ti-ai spus in gand: “Gata, de astazi mananc mai sanatos”?

Poate te afli chiar in categoria celor care au incercat cele mai populare diete de slabit: Dukan, Atkins, dieta cu supa de varza sau una dintre dietele disociate vehiculate in mass-media. 

Intrebarea este urmatoarea: au functionat aceste diete chinuitoare pentru tine? Statisticile arata ca 95% din acestea esueaza, indiferent de efortul pe care cei care le testeaza il depun. 

Daca nu te-ai convins inca pe pielea ta de acest lucru, iata ce trebuie sa stii astfel incat sa nu mai fie nevoie sa tii vreodata dieta in viata ta, ci sa te alimentezi inteligent pentru a te mentine sanatos si in forma!

De ce nu functioneaza dietele restrictive?
Realitatea este urmatoarea: dietele functioneaza, insa doar pe termen scurt!
Acestea iti pot oferi chiar si beneficii: te ajuta sa constientizezi alegerile alimentare pe care le faci, elimina mancarea procesata si, de cele mai multe ori, sunt insotite de recomandari privind necesitatea de a face miscare. 

Totul suna foarte bine pana aici, dar acestea sunt toate avantajele pe care dietele le ofera! Ce faci insa in momentul in care nu mai poti tine dieta? Acest lucru se va intampla mai repede decat crezi, iar in acel moment kilogramele de care ai scapat vor incepe sa se acumuleze rapid.  Iata de ce:

  1. Mananci prea putin sau te infometezi
    De cele mai multe ori, atunci cand esti la dieta te infometezi sau incerci sa mananci cat mai putin. 
  • Atunci cand te infometezi, corpul face tot posibilul sa isi mentina rezervele de grasime pe care le detine. Prin urmare, nu vei face decat sa stochezi si mai multa grasime. 
  • Organismul tau reactioneaza ca si cum se afla intr-o situatie de criza  si isi creeaza rezerve de grasime pentru a-ti asigura necesarul de energie pentru o perioada mai indelungata.  
  • In plus, atunci cand tu scazi drastic aportul caloric, corpul isi va reduce metabolismul, prin urmare va scadea numarul de calorii consumat in fiecare zi, pentru a compensa. In acest caz, organismul tau nu mai functioneaza la capacitate maxima. Functiile lui sunt reduse pentru a conserva energia, iar tu resimti asta prin oboseala si stari de ameteala. Este o luptă cu propriul organism pe care nu o poti castiga fara a-ti face singur rau. 

In schimb, atunci cand ai un stil de viata sanatos, echilibrat si faci alegerile corecte, corpul tau isi ia toti nutrientii de care are nevoie din alimente. Astfel, ajungi sa debordezi de energie si sa duci la bun sfarsit tot ceea ce ti-ai propus.

2. Rezultatele nu rezista in timp
Dieta in sine, prin definitie, inseamna un program de alimentatie temporar. Orice dieta are o data de incepere si o data de incheiere foarte bine stabilita. Aceste programe pe termen scurt apeleaza exact la dorinta oamenilor de a gasi o solutie miraculoasa care sa le transforme corpul peste noapte, insa acest lucru nu se intampla niciodata.

  • Efectul yo-yo (slabim, ne ingrasam, iarasi slabim, iar ne ingrasam, ca un ciclu fara sfarsit) este foarte comun dupa terminarea unei diete si ne face sa ne pierdem increderea ca vom reusi vreodata. 
  • Este perfect de inteles de ce efectul yo-yo este atat de des intalnit. Oare o dieta de cateva zile sau chiar si de cateva saptamani te invata sa iti schimbi si obiceiurile alimentare? Te educa sa faci alegeri mai sanatoase pe viitor? Te sustine sa depasesti momentele de stres de zi cu zi, cand simti nevoia sa te cufunzi in mancare? 
  • In mod cert, nu! Din acest motiv, trebuie sa intelegi cu adevarat faptul ca schimbarea nu se produce instant, ci este vorba de un proces, de un parcurs si de o intreaga calatorie a transformarii, care este unica pentru fiecare persoana in parte. 

Un stil de viata echilibrat, pe termen lung, te va ajuta sa pierzi kilograme treptat si sa nu le mai pui niciodata la loc. Tine minte: cea mai buna dieta din lumea aceasta e cea pe care o poti adopta pe termen lung.

 

3. Dietele restrictive creeaza o relatie negativa cu mancarea
In momentul in care spui “sunt la dieta”, iti indrepti automat atentia catre ce NU poti sa mananci, catre ce ai de eliminat din alimentatia ta. Exact acele alimente “interzise” devin insa tot mai atragatoare. 

Mentalitatea persoanei care intra la dieta este una de restrictie si de multe ori vine la pachet cu multa frustrare si cu un sentiment de “abia astept sa se termine odata dieta asta”. 

Solutia potrivita este sa iti schimbi focusul de la ce NU poti sa mananci si sa te concentrezi pe ceea ce ai cu adevarat nevoie.  Daca tu te preocupi sa iti iei nutrientii de care ai nevoie din mese sanatoase, corpul va compensa micile rontaieli ocazionale sau cate o pofta de dulce.

 

4. Dietele pot fi stresante si neplacute
Atunci cand te urci pe cantar si nu vezi rezultate, esti frustrat ca nu poti manca ce vrei si cat vrei si simti ca toate eforturile sunt in zadar.  Daca dieta devine un stres pentru tine, corpul elibereaza mai mult din hormonul numit cortizol, ceea ce va creste retentia de apa din corp si te va face sa te simti mai “pufos” si mai putin definit. 

O cantitate mare de cortizol va conduce si la o scadere a tesutului muscular, lucru care iti scade rata metobolismului per ansamblu, deci vei arde mai putine calorii. Astfel, o dieta prea stricta transforma intregul proces in ceva foarte neplacut, pentru majoritatea oamenilor. 

Asadar, cea mai buna dieta este cea care iti face placere – nu cea care devine o corvoada pentru tine. Bucura-te de mancare! Masa merita sa fie savurata pe indelete, sa iti incante simturile si sa fie un moment al zilei sacru, prin care  sa te respecti oferindu-i nutrienti de calitate corpului tau.

 

5. Numararea caloriilor nu iti asigura succesul
Reducerea grasimii corporale, sanatatea si dobandirea energiei tin de calitatea mancarii pe care o consumi si in niciun caz doar de cantitate. Numararea caloriilor este un obicei care iti rapeste placerea mancatului, transforma orice dieta in ceva frustrant si imposibil de dus la bun sfarsit.

In plus, numarul total de calorii consumate este rareori atat de important. In realitate, ceea ce asigura succesul unui program de alimentatie este calitatea caloriilor consumate. 

Numararea caloriilor nu te invata sa iei decizii sanatoase in ceea ce priveste hrana consumata. Uita-te la mancare prin prisma calitatii ingredientelor alese mai degraba decat prin cea a cantitatii.

 

Asadar, acum stii care sunt principalele 5 motive pentru care dietele restrictive nu functioneaza pe termen lung si de ce acestea nu reprezinta o alegere sanatoasa. 

  • Ceea ce poti face in schimb este sa adopti o regula simpla, care te va ajuta sa mananci corect pentru a te mentine sanatos si a scapa de grasimea corporala nedorita: CONSUMA MANCARE ADEVARATA! 
  • In loc sa numeri calorii, concentreaza-te pe felul in care fiecare aliment pe care il introduci in alimentatia ta te face sa te simti. Reinvata sa te alimentezi corect si dezvolta noi obiceiuri alimentare. 

La Bodyshape Transformation Center, venim in intampinarea ta cu sfaturi practice menite sa te ajute sa te mentii in forma. Daca esti interesat de un stil de viata sanatos pe termen lung, iti propunem un program de antrenamente LIVE online, perfecte pentru a te mentine in forma in aceasta perioada.

INSCRIE-TE ACUM

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos