Multi dintre noi stim ca efortul fizic regulat aduce numeroase beneficii organismului, cel mai important fiind pierderea in greutate. Totusi, in afara de eliminarea acelor kilograme in plus, stiai ca sportul aduce o multime de beneficii si sanatatii tale mintale?
Atunci cand te antrenezi constant, nu observi doar rezultate la nivelul gestionarii greutatii, ci si a starii generale de bine. Chiar si dupa o sesiune de antrenament, nivelul de serotonina si de dopamina creste. Dopamina poate imbunatati concentrarea si memoria, dar poate scadea si nivelul de stres. Serotonina, insa, ajuta la ameliorarea anxietatii si a starilor depresive.
Probabil ca ai observat si tu cum ti-a afectat pandemia sanatatea mintala, acest lucru fiind cauzat, in principiu, de sedentarism. Incurajati sa stam in casa, sa limitam timpul petrecut afara, facand sport, si, bineinteles, neputand sa mergem la sala, am devenit din ce in ce mai anxiosi si mai inchisi in noi. Anul trecut, cel putin, multi dintre noi au devenit prea “confortabili” in sedentarism si au luat in greutate, lucru care nu a contribuit pozitiv la starea lor psihica generala.
Totusi, acum ca ne putem intoarce in salile de fitness, a venit vremea sa ne punem sanatatea pe primul loc. Incepand, incetul cu incetul, sa reintram intr-o rutina de sport, putem sa reconstruim “rezistenta” fizica si mintala, sa reducem considerabil starile de anxietate si sa fim din nou cat mai sociabili.
- Sportul si stresul
Unul dintre cele mai importante beneficii ale sportului pentru organism este ameliorarea stresului. Cum spuneam anterior, in timpul efortului fizic, creierul nostru elimina serotonina si dopamina care, aproape imediat, ne fac sa ne simtim mult mai bine, mai ales dupa o zi incarcata.
De regula, multi oameni incearca sa caute scuze cand vine vorba de mersul la sala. Fie nu au timp din cauza programului de la munca, fie trebuie sa stea cu copiii sau topul prioritatilor lor nu include si sanatatea fizica si mintala. Totusi, pana si 30 de minute de efort fizic pe zi te pot face sa te simti mai bine. Fie ca iesi la o plimbare cu familia dupa cina sau ca te antrenezi de acasa printr-un program online, cum este cel de la Bodyshape, oricat de mic ar fi efortul pe care il depui, cu siguranta te vei simti mult mai relaxat dupa.
Stresul zilnic iti poate afecta sistemul cardiovascular, cel digestiv si chiar cel imun. Exercitiile fizice sunt ca un fel de mici cavaleri care iti apara organismul de efectele negative ale stresului, scazandu-ti nivelul de stres si oferindu-ti sentimentul ca ai din nou control asupra propriului corp.
- Sportul si depresia
Un studiu recent desfasurat de Harvard T.H. Chan School of Public Health a demonstrat ca pana si o plimbare de o ora pe zi reduce riscul de a dezvolta depresie cu 26%. In plus, un plan de antrenament pe care il urmezi constant, fara intrerupere, te poate ajuta sa nu “cazi” din nou in sedentarism si depresie.
De asemenea, in timpul efortului fizic, creierul elimina endorfine, cunoscute si ca “moleculele fericirii”. Endorfinele sunt neurotransmitatori care ne fac sa ne simtim mult mai bine dupa ce facem sport, iar studiile au aratat ca amelioreaza depresia si promoveaza sentimentul de euforie de dupa antrenament.
Depresia te poate face sa te simti fara energie si, cu siguranta, nu este de mare ajutor cand incerci sa te automotivezi. Totusi, poti incepe cu pasi mici. In fond, nimeni nu se asteapta sa dai iama intr-o sala de fitness cu gandul ca vei face sport regulat de cel putin 4 ori pe saptamana.
Cand vine vorba de sanatatea mintala, nu poti sti sigur cand vei avea o zi mai buna sau una mai rea. De aceea, poti incepe cu o activitate fizica pe care o desfasori de placere. Poti incerca sa mergi mai mult pe jos sau sa mergi la sala atunci cand te simti in stare. Pas cu pas, vei observa beneficiile sportului chiar pe pielea ta.
- Sportul si anxietatea
Similar cu starile depresive si stresul, anxietatea poate fi redusa datorita endorfinelor, a serotoninei si a dopaminei pe care creierul le elimina in momentul in care depui efort fizic. Anxietatea este declansata, in primul rand, de stres si de tensiune si, asa cum mentionam anterior, sportul este un mod foarte bun de a te elibera de acestea.
In plus, prin ritmul miscarilor pe care le executi atunci cand te antrenezi, te concentrezi pe altceva in loc sa te gandesti la cat de anxios esti. Din acest punct de vedere, sportul se aseamana cu metodele de a ameliora starile anxioase recomandate de specialisti.
Incearca sa te concentrezi pe modul in care iti misti picioarele, pe sunetele pe care le scot atunci cand calci mai puternic, pe modul in care respiri sau, in cazul in care te antrenezi afara, pe sunetele pe care le auzi sau pe adierea vantului. Adaugand elemente de mindfulness in antrenamentele tale nu numai ca iti vei imbunatati conditia fizica, ci si cea mintala.
- Stresul si lipsa de energie
Simti ca nu ai destula energie atunci cand vii acasa dupa o zi aglomerata la munca si nu te mai simti in stare sa mergi la sala sau sa te antrenezi acasa? Acest lucru poate fi cauzat de lipsa somnului sau de stilul de viata pe care il urmezi.
Lipsa somnului iti poate afecta considerabil starea generala de bine, productivitatea, sistemul imunitar si greutatea. Daca simti ca iti este din ce in ce mai dificil sa adormi, sportul te poate ajuta. Dupa o sesiune de antrenament, vei simti nevoia sa adormi mult mai repede pentru ca, in timpul noptii, corpul tau sa se regenereze.
In ceea ce priveste lipsa de energie, efortul fizic regulat iti poate imbunatati ritmul cardiac. Orice antrenament pe care il faci care iti creste bataile inimii si iti pune sangele in miscare va elimina endorfine care, la randul lor, iti vor creste nivelul de energie.
Asadar, nu te gandi la sport exclusiv ca la un mod de a da jos cateva kilograme, ci ca la un stil de viata. Sportul nu este doar un mijloc de a-ti reintra in forma dupa sarbatori, de exemplu, ci si un mod prin care iti poti imbunatati sanatatea mintala. Nu degeaba medicii recomanda cel putin 30 de minute de sport pe zi: aceste cateva minute iti amelioreaza stresul, anxietatea, starile depresive, iti imbunatatesc sanatatea sistemului cardiovascular, iti sporesc eficienta proceselor cognitive si te ajuta sa iti reglezi somnul.
Nu ezita sa ceri sfatul expertilor in transformare corporala de la Bodyshape si programeaza o consultatie 1-la-1 gratuita! Nu vei avea niciun fel de obligatie fata de noi, insa vom vedea impreuna daca programul Bodyshape ti se potriveste.
Programeaza acum o consultatie pe ZOOM si incepe-ti transformarea!