Cum contribuie miscarea si sportul la diminuarea mancatului emotional

 

Uneori, cele mai puternice pofte alimentare te lovesc atunci cand esti in cel mai dificil moment din punct de vedere emotional. Diminuarea mancatului emotional, atunci cand te confrunti cu o problema dificila, te simti stresat sau chiar plictisit este un proces foarte dificil.

Totusi, mancatul emotional iti poate sabota eforturile de a pierde in greutate, ducand la fenomenul de overeating – mai ales prea multe alimente bogate in calorii, zahar si grasimi. Vestea buna este ca, daca esti predispus la mancatul emotional, poti lua masuri pentru a-ti recastiga controlul asupra obiceiurilor alimentare si a te intoarce la transformarea ta corporala.

Mancatul emotional – cunoscut si drept mancatul pe fond de stres – este dificil de controlat, partial pentru ca nu detinem controlul asupra determinantilor biologici, cum ar fi genetica noastra. Cu toate acestea, exista mici lucruri pe care le poti incerca pentru a controla mancatul emotional. 

In continuare vom explora mancatul pe fond de stres si cateva modalitati pentru a-l diminua.

Ce este mancatul emotional?

Mancatul emotional se refera la consumul de alimente in scopul reglarii starilor emotionale. Consumul de alimente gustoase – in mod obisnuit, alimente dulci, grase sau bogate in carbohidrati – ne poate imbunatati temporar starea de spirit, dar acest confort de scurta durata are pretul cresterii in greutate si al altor probleme de sanatate.

Stresul, de exemplu, poate fi doar un factor care duce la mancatul emotional. Iata trei clase de determinanti pe care sa-i ai in vedere:

1. Determinantii situationali ai alimentatiei emotionale

Determinantii situationali sunt circumstantele actuale si factorii situationali care influenteaza comportamentele alimentare. Doi factori situationali comuni sunt foamea si stresul.

Dupa cum s-a mentionat mai sus, atunci cand oamenii sunt supusi unui stres profund – fie ca este vorba de scoala, de munca sau de probleme din viata de zi cu zi – sunt mai predispusi la mancatul emotional. De ce? Poate pentru ca sentimentele de stres sunt asociate deseori cu senzatiile de foame.

2. Determinantii psihologici ai alimentatiei emotionale

Determinantii psihologici sunt factori legati de personalitate, de motivatie si autocontrol:

a. Mancatul controlat

Mancatul controlat se refera la incercarea de a restrictiona si monitoriza ceea ce mancam. Cei care practica mancatul controlat se gandesc la mancare in mod constant, motiv pentru care le este mai greu sa faca alegeri alimentare sanatoase cand se confrunta cu emotii negative.

b. Impulsivitatea

Impulsivitatea este tendinta de a actiona fara a ne gandi inainte: oamenii impulsivi nu iau in considerare consecintele comportamentului lor si nu se gandesc la faptul ca actiunile lor alimentare le pot face rau pe termen lung.

c. Sensibilitatea la recompensa

Sensibilitatea la recompensa este modul in care o persoana raspunde la recompensele pe care le primeste in urma unui comportament anume. De exemplu, unii oameni se simt mai bine dupa ce mananca junk food comparativ cu altii care nu au aceeasi stare de satisfactie cand se recompenseaza la fel.

3. Determinantii biologici ai alimentatiei emotionale

Un factor biologic asociat cu alimentatia emotionala este starea de greutate. In comparatie cu persoanele cu greutate normala, persoanele supraponderale sunt mai predispuse sa manance in exces daca se confrunta cu emotii negative – tristete, teama, stres etc. 

Un alt factor determinant este sexul biologic. In comparatie cu barbatii, femeile – partial datorita dispozitiilor lor biologice (de exemplu, modificarile hormonale) – sunt mai predispuse sa experimenteze sentimente intense. Acesta ar putea fi motivul pentru care femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa foloseasca mancatul ca o modalitate de a-si regla starea de spirit si emotiile.

Cum sa diminuezi mancatul emotional cu ajutorul sportului

Exista numeroase modalitati de a diminua sau chiar opri  mancatul emotional, iar fiecare vizeaza legatura dintre emotii, hormoni si foame, in moduri diferite. 

Pentru unii dintre noi, miscarea poate fi singura solutie impotriva mancatului emotional, in timp ce pentru altii meditatia poate fi o metoda mult mai buna de urmat.

Cert este ca exercitiile fizice imbunatatesc starea generala de sanatate si de spirit, ceea ce poate reduce semnificativ stresul si, implicit, mancatul emotional.

A fi activ din punct de vedere fizic ajuta la cresterea productiei de endorfine din creier, ajutand la imbunatatirea starii de spirit. Acest lucru poate sa iti ofere sentimentul ca detii controlul absolut asupra corpului si a vietii tale. Sportul poate imbunatati, de asemenea, si somnul, care este adesea perturbat de stres. Incearca sa nu te gandesti la sport ca la un lucru in plus pe care trebuie sa-l faci in timpul zilei. Gaseste o activitate care iti place si integreaz-o in rutina ta obisnuita.

De exemplu, exercitiile de intensitate scazuta sunt modalitati eficiente de reglare a sistemului nervos, echilibrand hormonii si promovand stari emotionale pozitive care pot reduce considerabil mancatul emotional. Pe de alta parte, exercitiile de mare intensitate pot deveni un potential factor de stres care duce la degradarea starii fizicie si psihice, in timp.

In plus, studiile care compara exercitiile de intensitate mai mica cu activitatea de intensitate viguroasa arata ca exercitiile usoare pot diminua mancatul emotional, in timp ce exercitiile mai intense pot creste anxietatea si stresul, mai ales daca esti incepator.

Iata cateva activitati fizice moderate pe care le poti incerca pentru a diminua mancatul emotional:

  1. Mersul pe jos
  2. Stretching-ul
  3. Yoga
  4. Inotul
  5. Drumetiile
  6. Statul in picioare si mersul in birou sau in zona de lucru

Incearca sa ajungi la un echilibru, mai ales in ceea ce priveste dieta ta. Nu te priva de alimentele preferate si nu elimina anumite grupuri de alimente dintr-o data. Cauta sa mananci bine in cea mai mare parte a timpului, dar acorda-ti o marja de libertate si pentru a mentine un anumit echilibru. 

Scopul este de a avea o relatie mai buna cu alimentele, astfel incat sa nu mai apelezi la ele in situatii incarcate emotional. Restrictionarea caloriilor si dieta, in general, pot fi extrem de epuizante, iar atunci cand se adauga si putin stres, este posibil sa nu te mai poti controla. 

Diminuarea mancatului emotional este un proces dificil, dar vei invata multe despre tine pe tot parcursul acestuia. Cu toate acestea, daca intr-adevar te chinui sa preiei controlul asupra mancatului pe fond de stres, nu ezita sa discuti cu un specialist. A cere ajutor este un pas urias inainte in indeplinirea obiectivelor tale de transformare.

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

Ce e mai de speriat decât fantomele

Se apropie Halloweenul și știi ce înseamnă asta: zahăr, zahăr, zahăr! Începând cu ultimele săptămâni din vară, magazinele au amenajat spații special destinate sărbătorilor cu