Antrenamentul HIIT vs. LISS – Care este mai eficient antrenament pentru arderea grasimilor?

Antrenamentele HIIT si LISS sunt doua dintre cele mai bune antrenamente cardio pentru arderea grasimilor, bazate pe programe specifice de exercitii intense. In fata intrebarii “Care dintre acestea este cel mai eficient?”, parerile sunt impartite. 

Asa ca haide sa vedem impreuna care sunt diferentele dintre cele doua programe de antrenament cardio, ce ofera si cum pot contribui acestea la arderea grasimilor corporale:  

Ce inseamna HIIT si LISS? 

Ce este HIIT? 

Antrenamentele HIIT reprezinta o forma de antrenamente cardio bazate pe treceri rapide de la sesiuni scurte de exercitii intense la pauze scurte de repaos. Ex serie HIIT: 45 de sarituri – 15 secunde de odihna – 45 secunde de catarare – 15 secunde odihna etc. 

Ce este LISS? 

Antrenamentele LISS reprezinta o forma de antrenamente cardio bazate miscari cu un grad scazut de dificultate, pe intervale mai mari de timp: 40-60 de minute. Exemple de antrenamente cardio LISS: mers pe jos, inot, mers pe bicicleta etc

Diferenta dintre cele doua tipuri de antrenament este urmatoarea: in timp ce exercitiile HIIT solicita foarte mult organismul, pentru o perioada scurta de timp, exercitiile LISS propun un nivel de dificultate redus, pe un interval mult mai mare. 

Ce beneficii ofera antrenamentele cardio HIIT? 

Solicita intreaga masa musculara a corpului 

Este unul dintre principalele avantajele ale acestui sistem de antrenamente cardio. Si asta pentru ca seriile pe le vei face alterneaza pauze scurte cu sesiuni scurte (dar extrem de intense) de: genoflexiuni, sarituri, alpinism, planking. Vei simti cum intregul organism lucreaza in acelasi ritm, fapt ce favorizeaza arderea uniforma a grasimilor corporale. 

Rezultatele nu intarzie sa apara 

Dupa fiecare sesiune de exercitii, organismul tau va reactiona prompt. Chiar daca presupun intervale scurte de timp, antrenamentele cardio HIIT iti solicita la maxim intregul corp. Aceste sesiuni rapide de efort intens declanseaza pornirea metabolismului la un nivel mult mai ridicat, organismul incepand sa arda energie in locul carbohidratilor.

Castigi timp pretios 

Daca urmezi un program intens de antrenamente HIIT, timpul va fi intotdeauna cel mai bun prieten al tau. O sesiune de exercitii HIIT nu dureaza mai mult de 15-20 de minute, insa datorita nivelului intens al seriilor de miscare, organismul va arde in continuare grasimile corporale, chiar daca intr-un interval mult mai condensat de timp. 

Ce beneficii ofera antrenamentele cardio LISS? 

Te incurajeaza sa faci miscare 

Stii foarte bine ca unul dintre cei mai mari inamici ai unei persoane care vrea sa faca sala este chiar propria vointa. De foarte multe ori, simti ca trebuie sa ai nevoie de o vointa de fier, pentru a ajunge la sala si pentru a trece prin toate seriile de antrenament? 

Ei bine, o plimbare pe jos este o alternativa de bun augur, ce nu doar ca iti pune corpul in miscare, dar iti poate oferi si un tonus mental excelent. Farmecul antrenamentelor LISS consta in gasirea unui tip de miscare, pe care iti face placere sa il practici, pentru o perioada mare de timp – plimbari in parc, pedalat etc 

Te incurajeaza sa repeti seria de antrenamente 

Daca alegi sa practici mai multe exercitii de o intensitate redusa, in locul celor care iti provoaca dureri de muschi in zilele care urmeaza, vei fi mult mai motivat sa te tii de programul tau. Mai mult decat atat, in cazul in care nu faci o incalzire corespunzatoare, inainte de a incepe un exercitiu cu un grad de dificultate ridicat, va exista intotdeauna riscul accidentarii. 

Completand mai multe serii de antrenamente LISS, in decursul aceleiasi saptamani si, cel mai important, respectand fiecare sesiune de miscare in parte, probabilitatea arderii gasimilor este mult mai ridicata. Mai mult decat atat, antrenamentele LISS nu presupun o incordare atat de indelungata a muschilor, de aceea, sunt benefice pentru cei care se recupereaza in urma unei accidentari. 

In concluzie, antrenamentele HIIT pot fi strecurate in programul tau de exercitii fizice, pentru a arde caloriile, in ritm mult mai rapid. Insa nu uita de faptul ca antrenamentele LISS (4-5 sesiuni de antrenamente de o intensitate scazuta / saptamana), iti permit sa arzi acelasi numar de calorii. 

Diferenta dintre cele doua tipuri de antrenament poate fi determinata de responsabilitatea ta, in privinta respectarii sesiunilor de miscare. Daca un antrenament HIIT, caracterizat prin dificultatea miscarilor, poate fi dezarmant pentru unii (mai ales pentru incepatori), simplitatea cu care se executa exercitiile LISS ii incurajeaza pe practicanti sa repete cu seriozitate antrenamentele. 

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos