Te chinui sa slabesti? Da vina pe… maimuta!

Hai să te întreb ceva: incerci cu disperare sa faci o schimbare dar nu reușești nici cum să transformi acea schimbare în obiceiuri sănătoase?

Poate că ai promis că o să începi să slăbești, dar nu s-a întâmplat încă nimic… sau poate că ți-ai propus să respecți un program alimentar sănătos?

Dar până să îți dai seama de promisiuni, deja ai terminat de mâncat jumătate din cutia de înghețată.

Oare ce se întâmplă? Cum se face că tu chiar VREI să faci o schimbare și ȘTII că poți să o faci, dar cu toate acestea, lucrurile rămân mereu la fel? (nu ar trebui să menționez și câte rezoluții de Anul Nou am făcut cu toții, fără să le ducem la bun sfârșit).
În acest articol îți voi explica 3 lucruri:
1. DE CE se întâmplă acest lucru ciudat
2. CE poți face ca să ÎNCHEI acest cerc vicios și să creezi acea schimbare pe termen lung, ca să fii mai fericită și mai sănătoasă
3. DE CE e maimuța ta de vină (sunt sigur că abia aștepți să afli asta)

Ești gata să afli cum poți să faci o schimbare radicală și să dobândești acel obicei sănătos care îți va asigura succesul în viață?

“DE CE nu pot să mă țin de un plan și să obțin rezultatul pe care mi-l doresc?!“

Cu toții ne-am reproșat acest lucru la un moment dat. Ce se petrece?

Totul are legătură cu creierul tău și cu studiul neuroștiinței. (Nu-ți fie frică, îți voi explica toate acestea în cel mai SIMPLU mod posibil! Va fi o lecție AMUZANTĂ de știință). 

Avem două părți ale creierului care se activează atunci când vine vorba de schimbarea unui comportament.

Prima parte a creierului se numește “Creierul Uman”.

Controlează logica și se asigură că iei decizii corecte în viață.

“Creierul uman” este cel responsabil cu împlinirea ta ca om, cu fericirea și realizarea unor scopuri precise sau schimbări în viitorul tău. <<< ține minte acest lucru!

A doua parte a creierului tău se numește creierul de “mamifer“ sau “de maimuță“. Aceasta este partea mai de primat a creierului, care de-a lungul timpului ne-a ajutat să evoluăm la nivel fizic.

Se numește Creierul nostru de Maimuță, deoarece, la fel ca în cazul maimuței, este foarte sensibil la emoțiile pe care le încearcă, e prăpăstios și reacționează din instinct mai degrabă decât mânat e logică (de aceea avem nevoie de ambele părți ale creierului pentru o funcționare normală a noastră, ca oameni).

Creierul de Maimuță este preocupat de supraviețuire și statut social (adică de ce zice lumea de noi și de ierarhie în societate). <<< amintește-ți și asta!

Acum hai să îți explic unde se strică lucrurile atunci când vine vorba de schimbarea unui comportament – cum ar fi începerea unei diete sănătoase.

Noi dăm comenzi părții UMANE a creierului. Această parte a creierului crede că a mânca sănătos e bine, e o idee corectă și acest lucru ne va oferi mai multă fericire și împlinire.

Pare logic, nu? Asta vrea Creierul Uman – care se ocupă cu împlinirea și atingerea scopurilor.

Dar, MAIMUȚA nu e de aceeași părere. Pentru că maimuței nu îi pasă DECÂT de supraviețuire și de ceea ce cred alții despre ea. Cu alte cuvinte, partea maimuțească a noastră vrea ca lucrurile să rămână la fel.

Maimuța crede că “Atunci când lucrurile rămân la fel, nu există nici un risc care să îi amenințe supraviețuirea. Când lucrurile se schimbă, ei bine, poate deveni înfricoșător.”

Se prea poate să nu fie adevărat, dar… maimuța nu vrea să riște!

Maimuța va transmite semnale super emoționale Creierului Uman, încercând să-I convingă de ce o dietă sănătoasă e o idee proaaaastă.

Și va folosi pentru aceasta povești în legătură cu statutul social și ce cred oamenii despre noi. Îți va spune povești cum ar fi:

“Dacă mănânci sănătos, te vei depriva de tot felul de răsfățuri culinare și te deprima”

“Dacă mănânci sănătos, prietenii tăi vor râde de tine și vor crede că ești fițoasă”

sau

 “Dacă mănânci sănătos, oamenii se vor întreba de ce faci asta și vor crede ca nu ai încredere în tine”.

“Dacă mănânci ceva sănătos, te-ai putea simți prost atunci când le dai copiilor tăi să mănânce ciocolată… și ce vor crede copiii despre tine?”

Și așa mai departe. Maimuța îi acaparează pe cei mai apropiați nouă și croiește tot felul de povești emoționale care ne fac să credem că supraviețuirea noastră, sau statutul nostru social, va fi riscat din cauza acelei schimbări.

Chiar dacă tu stii, conștient, că aceste lucruri nu sunt adevărate deloc.

Îți sună familiar?

Mâncatul emoțional este, de fapt, una din cele mai DES întâlnite cauze ale îngrășării cuiva care are un creier de maimuță hiperactiv.

Acesta are de-a face, de cele mai multe ori, cu ceea ce crede lumea despre noi.

Cum poți PUNE CAPĂT acestei lupte permanente între diete care se termină înainte să înceapă și cum reușești să faci schimbări permanente în ceea ce privește viața ta, cum te simți și cum arăți?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să îți ții maimuța fericită.

Amintește-ți că maimuța este preocupată de supraviețuire și de statutul tău social (pentru că pe vremuri, dacă nu erai un membru de calitate al comunității, te puteai trezi afară din trib).

Așa că în loc să negociezi cu Creierul Uman, așa cum facem de obicei, trebuie să vorbim întâi cu maimuța (…apropos, nu e acesta cel mai nebunesc articol legat de slăbirea în greutate pe care l-ai citit vreodată?! Când ajungi mâine la muncă, ce-ar fi să îi spui colegei tale despre problemele pe care le-ar putea avea cu maimuța?).

Trebuie să o asiguri pe maimuță că e ok și că  schimbe lucrurile. Vei face acest lucru îdentificând întâi când și unde poate apărea maimuța.

Acest lucru se întâmplă, ce cele mai multe ori, atunci când faci afirmații iraționale, sau când devii defensiv, certându-te cu cei din jur.

Acestea sunt toate comportamente de maimuță și schimbarea nu este posibila in aceasta stare de spirit.

Așa că data viitoare, când ai parte de un comportament distructiv și care îți reduce din putere, măcar recunoaște că este trimis de maimuță.

Și apoi, înainte să reacționezi, oprește-te un minut și apelează la creierul uman.

Comportamentul reacționar este legat și de mâncatul fără control, de băutul vinului doar ca să te simți mai bine în legătură cu serviciul, chiar de faptul că te răstești la cineva sau îți autosabotezi eforturile pentru că ești supărată.

Acestea sunt toate reacții ale maimuței și sunt bazate pe emoții.

Încă o dată, în aceste situații oprește-te înainte de a reacționa și întreabă-te:

“Am un comportament logic?”

“Este reacția asta chiar necesară sau poate maimuța din mine încearcă să facă astfel încât lucrurile sa ramana la fel?”

Fie și pentru că identifici maimuța, o prinzi la timp. Apoi o trimiți înapoi în cușcă și creierul uman preia conducerea.

Vei știi că partea umană a creierului este la conducere atunci când te simți bine în legătură cu atingerea țelurilor tale și drumul până acolo îți face plăcere.

La Bodyshape Transformation Centre noi credem că ar trebui să fie o experiență plăcută să mânânci sănătos și să faci mișcare – te fac să te simți bine.

Nu există nici un motiv să nu reușești asta, simțindu-te în același timp bine și învățând, ce poți realiza.

În concluzie…

Atât schimbările majore, cele care te vor ajuta să slăbești și să îți schimbi corpul, cât și dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase, sunt amândouă legate de creierul nostru.

Cu alte cuvinte, majoritatea noastră eșuează pentru că vorbim doar cu creierul uman.

Trebuie să discutăm și cu maimuța.

Aceste două părți ale creierului sunt mereu în conflict.

Unul vrea să se schimbe, celalalt vrea ca lucrurile să rămână la fel.

Aceste descoperiri neuroștiințifice și de antrenament sunt PRINCIPALELE motive pentru care care antrenorii noștri de la Bodyshape Transformation Centre reușesc să creeze schimbări de lungă durată pentru clienții noștri.

Irina Alionte – speaker si antrenor de talie internationala, specializat în antrenamente de slăbire și tonifiere adresate în special femeilor. Este proprietarul conceptului Bodyshape Transformation Centre dezvoltat cu succes in Marea Britanie si care s-a lansat si in Romania la inceputul anului 2015.
New Graphic

 Inscrie-te la Programul de Transformare de 6 Saptamani
“Get Your Body Back CHALLENGE” – Completeaza Programul Si Este CADOU

We respect your email privacy

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos