De ce e important sa cronometrezi antrenamentele de fitness

 

Cat timp ar trebui sa faci sport este in functie de ce antrenamente de fitness alegi. Cu toate acestea, este intotdeauna recomandat sa cronometrezi antrenamentul ca sa te asiguri ca obtii rezultatele mult dorite.

Desigur, trebuie sa ai rutina ta de antrenament. Dar sa presupunem ca mergi la sala si iti petreci timpul plimbandu-te sau vorbind cu altii, cu cateva minute de exercitii intre ele: nu faci acelasi numar de seturi de exercitii, spre deosebire de cei care se concentreaza pe deplin asupra antrenamentului. 

La prima vedere, cronometrarea antrenamentelor ar putea sa nu para atat de importanta. Adevarul este ca masurarea duratei antrenamentului tau este disciplina care te conduce la reguli specifice ceea ce poate fi incredibil de benefic.

De exemplu, cronometrarea antrenamentelor te poate impiedica sa te “culci pe o ureche”, sa petreci prea mult timp socializand si sa-ti pierzi din motivatie. Acest lucru te poate ajuta sa te antrenezi mai eficient si sa iti dai seama ca nu trebuie sa petreci ore in sir in sala de sport pentru a obtine rezultatele dorite.

In ceea ce priveste crearea unui plan de antrenamente, cronometrarea poate fi o strategie eficienta deoarece iti ofera un plan clar de actiune. Daca iti notezi din timp in calendar ca intr-o anumita zi trebuie sa faci sport timp de 45 de minute vei fi mai motivat sa respecti “programarea” respectiva.

De ce sa incepi sa-ti cronometrezi antrenamentele?

Excesele de orice fel nu pot fi niciodata un lucru benefic pentru sanatate, nu-i asa? Ei bine, asta poate fi valabil si pentru partea de antrenament, daca exagerezi.

Cand efectuezi un antrenament intens corpul tau are nevoie de timp pentru a se odihni si a se reface. Dar antrenamentul de forta poate provoca micro-rupturi la nivelul tesutului muscular care, atunci cand primeste destul timp pentru a se reface, devine mai puternic.

Astfel, daca nu oferi corpului tau odihna necesara si, in schimb, petreci fiecare zi antrenandu-te fara o limita de timp impusa, acesta nu se poate vindeca de la sine.

Stilul de viata influenteaza antrenamentele?

Stilul tau de viata determina de cat sport ai nevoie zilnic. Daca esti mai in varsta si nu ai un stil de viata foarte activ, atunci plimbarile, exercitiile usoare sau chiar cele de stretching te pot ajuta sa te mentii in forma.

Dar daca esti o persoana activa, atunci va trebui sa ai un program bine gandit de antrenamente care sa te ajute sa indeplinesti tot ce e nevoie in fiecare zi. De asemenea, durata antrenamentului depinde si de obiectivele tale de transformare.

Nu te chinui prea mult daca te simti incomod sau, in cel mai rau caz, te ranesti in timpul antrenamentului. Antreneaza-te in functie de confortul tau. 

Excesele la sala se vad in viata de zi cu zi?

Este foarte posibil sa incepi sa-ti urasti sesiunile de antrenament daca exagerezi. In plus, sistemul tau imunitar s-ar putea sa se deterioreze si te poti imbolnavi mai usor, dar, mai ales, vei obosi mai repede desfasurand activitati zilnice.

Cand te antrenezi neregulat, fara sa tii cont de o limita de timp, iti supui corpul la mai mult efort decat poate suporta. Cronometrarea antrenamentelor, insa, te “obliga” sa lucrezi atat cat trebuie si sa obtii rezultate la fel de bune sau poate chiar mai bune.

Cat de lung ar trebui sa fie antrenamentul tau?

1. Zile de antrenament HIIT (15-20 minute)

Antrenamentele cu intervale de mare intensitate (HIIT) trebuie sa fie scurte. De ce? Pentru ca organismul tau pur si simplu nu poate lucra foarte mult la o intensitate ridicata pentru o perioada lunga de timp.

Antrenamentele HIIT ar trebui sa dureze 15-20 de minute pentru a fi eficiente si confortabile. Retine, totusi, ca arzi mai multe calorii din consumul excesiv de oxigen post-exercitiu, cunoscut si sub denumirea de „afterburn”, daca structurezi corect antrenamentele de mare intensitate.

2. Zile de recuperare (20-30 de minute)

Scopul unui antrenament usor de zi este de a permite corpului si mintii sa se odihneasca. Desigur, ai putea sta si tu pe canapea pentru a te recupera, dar o recuperare activa ajuta la cresterea flexdibilitatii, la scaderea nivelului de stres si la cresterea arderii calorice zilnice.

Recuperarea activa este pur si simplu o miscare de intensitate scazuta care mareste flexibilitatea. Pentru multi oameni, o plimbare usoara sau pur si simplu curatenia prin casa poate fi un bun exercitiu de recuperare activa. Unele cursuri de yoga (yoga restaurativa, de exemplu) sunt o alta optiune inteligenta. Un antrenament usor de recuperare activa poate dura 20-30 de minute.

3. Zile normale de antrenament (30-45 minute)

Cele mai multe dintre antrenamentele tale din timpul saptamanii vor intra in categoria moderata. Aceste antrenamente ard mai multe calorii decat o zi de recuperare si totusi permit corpului sa se recupereze si sa se pregateasca pentru zilele de antrenament de mare intensitate.

Cu toate acestea, deoarece corpul tau nu lucreaza la fel de greu in zilele de antrenament moderate, trebuie sa faci miscare pentru o perioada mai lunga de timp pentru a arde suficiente calorii pentru a pierde in greutate. Incearca sa mentii aceste sesiuni la o durata de maximum 45 de minute.

Daca ti se pare coplesitor sa-ti cronometrezi antrenamentele de fiecare data cand mergi la centrul fitness, incepe cu pasi mici. Stabileste 1-2 sesiuni de antrenament pe saptamana in care trebuie sa tii neaparat cont de timpul in care faci sport si, incet-incet, iti va intra in obicei. 

Programeaza-te la o consultatie 1-la-1 gratuita cu un Expert in Transformare pentru a face primii pasi in transformarea ta!

Mituri despre pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate fi un proces complicat, confuz și emoțional, cu sfaturi contradictorii venind din toate direcțiile. Poate că părinții sau prietenii tăi au

4 alimente care reduc colesterolul

Colesterolul are un rol esențial în organism, dar trebuie menținut în limitele normale pentru a proteja sănătatea cardiovasculară. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos