Chiar daca tehnicile de mindfulness sau de meditatie sunt extrem de benefice pentru organism, ajutandu-ne sa fim mai putin stresati si sa avem o atentie si o concentrare sporita, poate fi un adevarat chin sa gasesti putin timp liber in timpul zilei doar pentru a medita.
Tocmai acest aspect impreuna cu dificultatea oamenilor de a sta nemiscati, in tacere, pentru cateva minute ii impiedica sa practice mindfulness mai des.
Cu toate acestea, sunt cateva voci din lumea fitness-ului si a sanatatii care considera ca tehnicile de mindfulness pot fi incorporate in rutina ta de sport, imbogatindu-ti, totodata, si sanatatea mintala.
Avand o minte limpede, concentrata pe ceea ce faci, devii mult mai priceput la a lua decizii sau la a reactiona la stimulii externi. Gandeste-te, de exemplu, la o simpla plimbare pe plaja si, deodata, se indreapta puternic inspre tine o minge.
Tehnicile de mindfulness te “pun in legatura” cu propriul corp, de aceea reflexele tale se imbunatatesc si poti evita mingea din timp, inainte sa te loveasca.
De asemenea, specialistii afirma si ca mindfulness-ul muta focusul de pe rezultatul final, catre miscarea propriu-zisa pe care o faci atunci, in timpul antrenamentului, facandu-l sa para mult mai placut.
In acest fel, in loc sa te gandesti cate kilograme mai ai de dat jos si sa te demoralizezi cand observi ca mai ai cale multa de strabatut, te concentrezi pe miscarile corpului si pe progresul pe care il faci in acel moment.
Mindfulness-ul, in esenta, reprezinta intocmai o “intoarcere” in moment caracterizata de onestitate, curiozitate si lipsa de judecata. Adaugarea unor tehnici de mindfulness in rutina ta de sport nu este un proces deloc complicat si, mai mult decat atat, iti poate oferi numai castiguri!
In continuare vom vedea care sunt principalele beneficii ale integrarii mindfulness-ului in rutina de sport, precum si cateva modalitati de a o face.
Cum influenteaza mindfulness-ul rutina ta fitness?
Oamenii isi doresc lucruri diferite in viata, cu atat mai mult cand vine vorba de fitness. Nu fiecare dintre noi este un mare iubitor al antrenamentelor intense dupa o zi plina si obositoare, la fel cum nu fiecare dintre noi doreste o rutina de sport lejera care sa ingreuneze atingerea obiectivelor finale.
Pentru aceia dintre noi care isi doresc un antrenament care sa ii ajute sa bifeze aportul zilnic de miscare si sa-i relaxeze dupa o zi stresanta, sportul combinat cu tehnicile de mindfulness poate fi reteta ideala.
Sa fii prezent in timpul antrenamentului, constient de fiecare miscare pe care o faci, de ceea ce mananci si de maniera in care realizezi tu tot acest proces de transformare corporala este cel mai bun mod de a obtine rezultatele dorite pe termen lung.
Atunci cand practici mindfulness in timpul antrenamentului, sansele de a te accidenta scad considerabil, iar performanta ta creste si, totodata, creste si stima de sine.
Un alt beneficiu major se adreseaza sanatatii mintale. Cand esti constient de cum te simti fie inainte, in timpul sau dupa un antrenament te poate ajuta enorm sa intelegi schimbarile care se produc in organismul si mintea ta in timp de faci sport.
De asemenea, iti permite sa profiti in totalitate de toate endorfinele pe care le elibereaza organismul tau in timpul rutinei de fitness.
Si, nu in ultimul rand, tehnicile de mindfulness pot transforma fiecare antrenament intr-o experienta mult mai placuta. Deseori, mai ales daca nu erai un fan infocat al sportului, cand incepi o transformare corporala iti este greu sa te obisnuiesti cu programul de antrenamente si sa ajungi sa-ti si placa ce faci.
Mindfulness-ul te ajuta sa intelegi fiecare miscare pe care o faci si sa te bucuri de ea intr-un mod diferit de fiecare data cand faci sport. Si, cand fiecare miscare are in spatele sau o intentie bine definita, satisfactia pe care o primesti cand termini antrenamentul va fi mult mai mare.
Cum adaugi mindfulness in rutina de sport?
Stabileste o intentie
Inainte sa incepi antrenamentul propriu-zis, stabileste o intentie. Atunci cand ai un anumit obiectiv in minte pe care te poti concentra in timpul antrenamentelor mai dificile, iti vei aminti constant pentru ce depui atat de mult efort. Astfel, te vei simti mult mai bine la finalul antrenamentului.
O intentie precum “Nu voi repeta obiceiuri nesanatoase cu speranta ca voi obtine un rezultat diferit” repetata inainte de fiecare antrenament te poate ajuta sa iti mentii motivatia si concentrarea in timpul transformarii corporale.
Concentreaza-te pe respiratie
Respiratia joaca un rol important in sport si, cu atat mai mult, in mindfulness. O respiratie corecta te va face sa fii mai constient de propriile miscari: intinde-te pe spate si asaza o mana pe piept, iar pe cealalta pe stomac.
Inspira si expira lung, incet si adanc pe nas. Inspira pentru 4 secunde si apoi expira timp de 6 secunde. Dupa ce te-ai obisnuit cu aceasta tehnica, incorporeaz-o in antrenamentul tau pentru a nu mai respira rapid, sacadat, obosindu-ti si mai mult organismul.
Fii mai atent la corpul tau
Introducerea tehnicilor de mindfulness in timpul antrenamentului te poate face sa iti pierzi concentrarea asupra exercitiilor fizice uneori. Desi acest lucru este normal si iti arata doar ca ai atins o adevarata stare de relaxare, este recomandat sa incerci sa te intorci in starea de constientizare.
Concentrandu-te pe ceea ce simte corpul tau in timpul exercitiilor fizice poti crea o legatura mai puternica intre corp si minte pentru a te putea bucura de intregul proces de transformare, nu doar de rezultatul final.
Fii constient de mediul inconjurator
Spatiul in care te antrenezi joaca un rol esential in progresul pe care reusesti sa-l faci si in rezultatele pe care le obtii. Astfel, practicarea mindfulness-ului in timpul rutinei de sport intr-un spatiu galagios nu va fi atat de usor pentru ca nu te vei putea concentra in totalitate.
Incearca sa limitezi elementele din jurul tau care iti pot distrage atentia. Inchide telefonul, televizorul sau orice alt sunet daca stii ca iti pierzi usor concentratia. Daca, insa poti ramane concentrat cu muzica pe fundal, nu strica sa alegi un playlist linistitor care sa-ti calmeze mintea.
Din tot acest proces ar trebui sa inveti cum sa fii mai constient de eforturile pe care le face corpul tau zilnic, dar si de a obtine o stare de bine dupa fiecare antrenament.
Asadar, in timpul urmatorului tau antrenament incearca sa fii mai atent la ce faci si la cum te simti – poti descoperi o multime de beneficii care sa te convinga sa faci din sport un stil de viata sanatos.