Cu siguranta si tu ai cautat de cateva ori pana acum pe Google “cum sa scapi de grasimea de pe abdomen”, motiv pentru care ai si dat peste acest articol. Ei bine, nu esti singura persoana care a facut asta si mai mult ca sigur nici ultima. In randul femeilor, cel putin, zona abdomenului este cea mai mare sursa de complexe in legatura cu aspectul fizic.
Revista Women’s Health, de exemplu, a desfasurat un studiu in 2018 care a avut in prim plan imaginea corporala a femeilor. Cu alte cuvine, cat de fericite sunt femeile din intreaga lume cu corpul lor. 64% din femeile care au participat la studiu au spus ca se simt mult mai increzatoare in ele si mai frumoase dupa ce fac sport, dar problema preponderenta, cel putin in randul femeilor din Marea Britanie, este grasimea de pe abdomen (77% dintre femeile britanice au marturisit ca ar vrea sa slabeasca, iar 43% au afirmat ca zona abdomenului le face sa se simta nesigure).
Cu aceeasi problema se confrunta, insa, orice femeie din lume. Fie ca vor sa isi lucreze bratele, picioarele sau abdomenul, 84% din respondente au afirmat ca isi doresc sa slabeasca. De ce? In principiu pentru a se simti bine in propriul corp! Iar una dintre sursele din care isi pot lua putina incredere in sine este sala de fitness: 64% dintre femei au spus ca se simt mai bine dupa ce fac sport, iar 41% se simt mai mandre cu propriul corp dupa un antrenament bun.
Concluzia studiului a fost ca majoritatea femeilor se simt mult mai bine in propriul corp atunci cand primesc complimente de tipul “arati foarte fit” pentru ca fit=puternica, iar puterea guverneaza peste greutate. Daca in anii trecuti cultura populara ne asalta cu ideea de a fi cat mai slabe, in prezent femeile isi doresc sa fie mult mai puternice si sanatoase. Totul incepe, insa, cu pasi mici, iar printre cei mai dificili pasi de facut se numara si arderea grasimii din zona abdomenului.
De ce conteaza grasimea din zona abdomenului?
Fiecare persoana are o alta structura corporala. Unii acumuleaza mai usor grasimea in zona soldurilor, altii in zona fetei, iar altii in zona bratelor. Nu conteaza, insa, ce forma a corpului ai, ci tipul de grasime acumulata in zona abdomenului.
Grasimea de pe burta nu se limiteaza la grasimea de sub stratul de piele (subcutanata), ci si la cea care inconjoara organele (viscerala). O cantitate mica de grasime subcutanata este normala, insa cea mai mare problema o reprezinta grasimea viscerala care poate duce la boli precum diabetul zaharat de tip 2, infarct miocardic, accident vascular cerebral etc. Oricum am pune problema, deci, grasimea abdominala este periculoasa.
De ce avem grasime in zona abdomenului? Pentru ca aici se acumuleaza cel mai usor grasimea care are orice legatura cu hormonii, genele sau diferite boli. Exista totusi cativa factori care cresc riscul depunerii grasimii viscerale:
- Un procentaj ridicat de grasime corporala. Pare logic, insa persoanele care au un procentaj mai mare de grasime corporala au sanse mai mari sa acumuleze grasime abdominala. In acest caz, hormonii si genele noastre nu mai joaca un rol atat de important, chiar daca acestea determina modul in care grasimea este distribuita la nivelul intregului corp.
- Perioada de dupa menopauza. Din cauza schimbarilor hormonale, femeile care au trecut de menopauza au tendinta sa piarda din grasimea de pe picioare si sa acumuleze grasime mai usor in zona abdomenului.
- Inaintarea in varsta. Pe masura ce imbatranesc, celulele adipoase secreta mai multi factori inflamatori si sunt redistribuite din zonele subcutanate in cele viscerale.
- Niveluri mari de cortisol. Grasimea viscerala absoarbe si distruge cortisolul in exces.
- Anumite mutatii ale genelor. Oamenii de stiinta au identificat o multime de gene care sunt in stransa legatura cu redistribuirea grasimii la nivelul corpului, insa anumite variatii ale acestora cresc sansele ca o anumita persoana sa acumuleze mai multa grasime in zona abdomenului decat in picioare sau in brate.
Totusi, cum arzi grasimea de pe abdomen?
Chiar daca ti se va parea redundant sau vocea ta interioara iti va spune ca deja stiati aceste sfaturi, aminteste-ti ca oricat de familiar ai fi cu aceste sfaturi, nu vei vedea rezultatele pana nu le vei pune in practica.
- Gandeste-te de ce vrei sa arzi grasimea abdominala. Asta te va ajuta sa-ti stabileste obiective fixe si sa ramai motivata. Fie ca medicul ti-a recomandat sa dai cateva kilograme jos sau pantalonii au devenit putin mai stramti in ultima perioada, este absolut esential sa cunosti motivul principal pentru care vrei sa slabesti. Nu te impotmoli in standardele tipice de frumusete si nu lua intreaga ta transformare ca pe ceva superficial. Daca nu ai un motiv bine intemeiat, nu vei reusi sa iti indeplinesti obiectivele.
- Accepta ca nu exista niciun truc pentru a scapa de grasimea din zona abdomenului. Cu cat indepartezi din mentalitatea ta ce nu a functionat si nu il inlocuiesti cu ce poate functiona, nu vei vedea rezultatele. Arderea grasimii abdominale este in stransa legatura cu arderea grasimii in general in tot corpul ceea ce implica schimbari la nivelul alimentatiei si a sportului. Cu efort consistent, poti pierde aproape 1 kilogram pe saptamana, poate si mai mult daca ai un metabolism rapid, dar pentru a pierde cativa centimentri in talie, trebuie sa slabesti cel putin 2-3 kilograme.
- Mananca incet pana te saturi. Poate ca nu exista trucuri magice care sa te faca sa slabesti de pe o zi pe alta, insa acesta este probabil singurul care ar putea functiona pe termen lung. Cu cat mananci mai incet, cu atat de saturi cu mai putina mancare. Cheia este sa intri in legatura cu nevoile si senzatiile propriului corp si sa savurezi orice inghititura. Daca reusesti sa te relaxezi, sa mananci incet si sa savurezi mancarea, poti obtine rezultate uimitoare.
- Gaseste tipul de miscare care iti place. Nu poti arde grasimea abdominala doar cu abdomene sau centuri minune de slabit. Daca vrei sa slabesti cu adevarat trebuie sa faci sport constant si sa iti iei angajamentul ca transformarea ta nu va fi de scurta durata. You’re here for the long run. Descopera ce fel de antrenamente iti fac mai multa placere, mai ales daca nu orice sport te face fericita.
In cele din urma, cel mai mare secret cand vine vorba de arderea grasimilor, in general, este constientizarea ca nu esti singura in aceasta “calatorie”. De asemenea, daca nu abordezi fiecare pas cu compasiune si rabdare, nu vei reusi sa te mentii motivata. Ia fiecare etapa incetul cu incetul si ramai concentrata pe obiectivul final!
Tine minte, stay fit, don’t quit!
Intra acum in comunitatea iubitorilor de sport cu doar 5 RON! Ia parte la un antrenament online DEMO si afla cum te poti antrena de oriunde!