Ce este si cum poti scapa de mancatul emotional?


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/bucuriad/bodyshapetransformation.com/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Ai incercat de nenumarate ori sa adopti un stil de viata mai sanatos? Ti-ai facut un abonament la o sala buna de fitness si ai decis ca nu vei mai manca la ore necorespunzatoare? Cu toate acestea, nu ai reusit sa urmezi noul program mai mult de cateva zile? In acest caz, este posibil sa te confrunti cu o problema importanta: mancatul emotional. Iata care sunt cauzele si simptomele acestei probleme frecvent intalnite si cum o poti rezolva.

CUPRINS

Ce este mancatul emotional?

Atunci cand consumi cantitati mari de alimente, in incercarea de a te simti mai bine, de a acoperi anumite nevoi emotionale si nu pentru a scapa de foame, te confrunti cu problema mancatului emotional. Totul poate incepe cu nevoia de a manca seara, la finalul unei zile grele, in incercarea de a elimina stresul acumulat si de a te simti mai bine.

Alteori, mananci mai mult decat trebuie atunci cand te plictisesti sau te rasplatesti frecvent cu feluri de mancare delicioase, atunci cand duci la bun sfarsit diverse activitati. In aceste cazuri, nu foamea este cea care provoaca consumul de alimente, ci nevoia de a te simti mai bine, din punct de vedere emotional.

Iata cum iti poti da seama daca impulsul tau de a manca este declansat pe fond nervos, in anumite situatii!

Mananci mai mult decat de obicei atunci cand esti stresat, chiar si atunci cand nu iti este foame?
Simti nevoia sa mananci pentru a te simti mai bine, in anumite situatii?
Folosesti mesele copioase ca si recompense pentru atingerea anumitor obiective zilnice?
Simti ca nu poti rezista tentatiei de a manca, chiar si atunci cand nu iti este foame in realitate?

Daca raspunsul la aceste intrebari este unul afirmativ, te confrunti cu problema mancatului emotional. In aceste situatii, vrei sa inlocuiesti emotiile negative, care te fac sa te simti rau, cu senzatia unei recompense copioase, pe care o meriti si care te poate face sa te simti mai bine.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1534145140850{background-image: url(https://bodyshapetransformation.com/wp-content/uploads/2018/08/6-week-challenge-1024×259-2.png?id=14949) !important;}”][vc_column_text]

[button id=”button_44″ size=”small” link=”https://bodyshapetransformation.com/rezervare-consultatie/” icon=”” text_color=”#fff” bg_color=”#fff” text_color_hover=”#” bg_color_hover=”#”]PROGRAMEAZA O CONSULTATIE[/button]
[/vc_column_text][margin top=”15″ bottom=”15″][/vc_column][/vc_row]

Cum poti diferentia mancatul emotional de senzatia de foame?

Impulsul de a manca pe fond nervos poate fi extrem de puternic, fiind astfel usor de confundat cu senzatia reala de foame. Iata cateva indicii care te pot ajuta sa diferentiezi cele doua stari:

  • Foamea emotionala este o senzatie care se declanseaza brusc – aceasta apare atunci cand te simti trist, deprimat sau lipsit de speranta.
  • Atunci cand simti nevoia de a manca pe fond nervos, iti este pofta de anumite tipuri de mancare sau dulciuri. In schimb, atunci organismul tau necesita un aport de nutrienti, ai manca orice, inclusiv cele mai sanatoase legume, pentru a scapa de sezatia de foame.
  • Atunci cand mananci pe fond nervos, nu te opresti in momentul in care simti ca ai ajuns la starea de satietate. In schimb, atunci cand mananci pentru ca iti este cu adevarat foame, te opresti usor, in momentul in care organismul a primit aportul necesar de alimente.
  • Foamea emotionala provoaca sentimente de vinovatie sau rusine. Atunci cand ai remuscari, dupa ce ai cedat acestui impuls, stii ca nu ai mancat pentru a acoperi anumite nevoi nutritionale.

Cum sa scapi de mancatul emotional

Desi pare aproape imposibil sa scapi de mancatul impulsiv si mereu apar situatii in care simti nevoia sa mananci ceva rapid, poti reusi sa scapi de aceasta problema. Iata ce trebuie sa faci pentru aceasta:

  • Constientizarea problemei – Constientizarea faptului ca te confrunti cu aceasta problema reprezinta 50% din solutie. In plus, trebuie sa stii ca anumite alimente precum cele din categoria carbohidratilor sporesc productia de dopamina. Aceasta substanta este responsabila de echilibrarea nivelului tau de buna dispozitie si energie, motiv pentru care atunci cand te confrunti cu emotii negative, simti nevoia de a consuma aceste alimente.
  • Analiza situatiilor in care simti nevoia de a manca pe fond nervos – Pentru a intelege mai bine de ce simti nevoia de a manca emotional, este important sa analizezi, in mod constient, situatiile in care apare acest impuls. Noteaza ce simti in momentul in care aceasta nevoie apare si care sunt situatiile care a declansat-o.
  • Inlocuirea mancatului emotional cu alte activitati relaxante – Foamea emotionala reprezinta un avertisment pe care il primim din partea creierului, care ne anunta ca trebuie sa ne schimbam starea de spirit, pentru a elimina stresul si emotiile negative. Pentru a rezolva aceasta problema, poti inlocui mancarea cu alte activitati relaxante, care sa te ajute sa iti detensionezi corpul, sa eliberezi endorfine si sa iti relaxezi mintea. Poti merge la shopping sau sa iesi in oras cu prietenii, poti opta pentru o plimbare in aer liber sau poti urmari un film bun. Aceste activitati iti vor oferi sansa de a evada din starea negativa in care te afli.
  • Gustari sanatoase pentru momentele in care nu te poti abtine de la mancare – Este recomandat sa ai mereu la indemana (acasa, la birou, in masina) gustari sanatoase (fructe, legume, migdale, nuci, cereale integrale) pentru momentele in care nu te poti abtine de la mancare. Carbohidratii sanatosi, legumele si fructele reprezintă alimente antistres, care iti pot imbunatati starea de spirit, in acele momente.
  • Exercitii fizice – Este indicat sa incepi un program de transformare corporala, care sa includa atat schimbari pe plan nutritional cat si antrenamente fizice, care sa te ajute sa adopti un stil de viata mai sanatos. Atunci cand combini sportul cu mancatul sanatos si reusesti sa ai mindset-ul potrivit, nu exista problema pe care sa nu o poti rezolva.

Acum ca ai descoperit ce este mancatul emotional, cum se manifesta si care este adevarata solutie a acestei probleme, poti da startul unui nou stil de viata, mai sanatos si mai echilibrat. Mergi la sala de fitness pentru a te mentine in forma, mananca sanatos, atunci cand iti este cu adevarat foame si gaseste timp pentru activitati relaxante, care vor elimina treptat senzatia de foame emotionala.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1534145140850{background-image: url(https://bodyshapetransformation.com/wp-content/uploads/2018/08/6-week-challenge-1024×259-2.png?id=14949) !important;}”][vc_column_text]

[button id=”button_44″ size=”small” link=”https://bodyshapetransformation.com/rezervare-consultatie/” icon=”” text_color=”#fff” bg_color=”#fff” text_color_hover=”#” bg_color_hover=”#”]PROGRAMEAZA O CONSULTATIE[/button]
[/vc_column_text][margin top=”15″ bottom=”15″][/vc_column][/vc_row]

Ce si cum mancam

Ce inseamna un stil de viata sanatos pentru tine? Aceasta e o intrebare pe care multi dintre noi ne-o adresam si, de multe ori, raspunsul